Ljubiša Jovanović iz okoline Niša u susjednoj Srbiji, okrenuo se ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica poslije izlječenja raka debelog crijeva. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primjenili da podignu plantažu i rasadnik ljekovitih bobica na jugu Srbije.
Rasadnik i plantaža "Goji Ljuba i sinovi" uspješno se bavi proizvodnjom ljekovitih bobica, preradom i prodajom sadnog materijala već punih pet godina.
Ljubiša Jovanović iz okoline Niša, u susjednoj Srbiji, sa porodicom se okrenuo ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica poslije, kako kaže izlječenja raka debelog crijeva. Zahvalan, pošto su njemu između ostalog i goji (čitaj: godži) bobice pomogle u izlječenju odlučio je sa suprugom i sinovima da krene u ozbiljniju proizvodnju. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primjenili da podignu plantažu i rasadnik ljekovitih bobica na jugu Srbije.
Podigli su plantažu, krenuli da istražuju, proučavaju, prodaju plodove i sadnice. Cilj gazdinstva je da naprave mini fabriku za preradu proizvoda od goji bobica, brend koji će nositi njihovo ime.
Goji raste kao žbunasto drvo, dostiže visinu dva do tri metra. Obavezna mjera njege svakog proljeća je rezidba kojom se oblikuje krošnja u vidu kišobrana. Plodovi su sočni, narandžasto-crvene boje, duguljastog oblika, dugi do tri centimetara. Specifičnog slatkastko-kiselkastog ukusa.
U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijateta gojija, a jedini u Evropi imaju crni goji (black goji berry), koji se ubraja u najljekovitije i najprofitabilnije biljke danas.
"Rijetka, najskuplja i jako ljekovita biljna vrsta. Za sada malo poznata i još uvijek nedovoljno proučena. Specifična berba crnih bobica obavlja se pincetom sa peteljkom da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije", kaže Ljubiša.
Crne bobice obiluju bogatstvom antocijana i oligomerni proantocijanidini (OPC) 3690 mg u 100 grama. Jedan od vrlo moćnih antioksidanata pronađenih u prirodi, koji ima sposobnost da brzo i efikasno izbacuje slobodne radikale iz organizma. Bogat izvor željeza i drugih vitamina i minerala. Dnevna doza treba biti tri do šest grama.
Goji se može gajiti na zemljištima koja su plodnija, ocjedita i sa sunčanim terenima. Uspijeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.
"Gaji se plantažno i u baštama za svoje potrebe. Može da se sadi tokom cijele godine od marta do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 m. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice (špalir), zalivni sistem kap po kap kao i protivgradna mreža", kaže Ljubiša.
Biljka cvjeta od juna do novembra, sazrijevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno u malim posudama kako bi se izbjegla oštećenja i bobice bile zdrave i sočne, spremne za isporuku u svježem stanju. Mogu se čuvati zamrznute duže vrijeme. Također se mogu sušiti na suncu u tankom sloju i u sušarama na temperaturi 40 do 60 stepeni.
Biljka prve plodove daje u godini sadnje, u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda, treća godina tri kilograma ploda. Svake sljedeće godine utrostručuje se rodnost.
Sa hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cijenom od pet eura po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 eura po hektaru.
Gojibobice svojim ukusom i neodoljivo lijepim izgledom konzumiraju se u svježem i suvom stanju. Preporučena dnevna doza crvenih goji bobica je 20 do 50 grama, a crnih tri do šest grama.
Gojibobice (Goji berry) lat. Lycium barbarum koju u narodu još zovu i crveni dijamant, pa i sveta biljka, te sretne bobice - sve zahvaljujući njihovom blagotovornom i ljekovitom dejstvu.
Ova biljka je porijeklom iz Kine, područja Tibeta i Himalaja gdje se upotrebljava više od 6.000 godina. Ima svoje posebno mesto svoju široku primjenu nalazi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije. Naučna istraživanja potvrđuju ljekovita svojstva sa veoma velikim procentom antioksidanata. U drevnoj kineskoj medicini zauzima vodeće mjesto za bolesti imunog, probavnog, cirkulacijskog i mokraćnog sistema.
Bobice gojija smatraju se hranom sa najviše hranjivih materija, obiluju bogatstvom esencijalnih amino kiselina, vitaminom C, oligoelementima,željezom, bakrom, kalijumom, cinkom. Jedan od najbogatijih izvora vitamina A i karotenoida.
U svom bogatom sastavu sadrže 18 od ukupno 20 aminokiselina, kao i pet nezasićenih masnih kiselina. Prisustvo germanijuma u svom sastavu je od velike važnosti kada je riječ o kancerogenim oboljenjima.
Bobice nalaze široku primjenu za detoksikaciju organizma, regeneraciju tkiva, podizanje otpornosti cjelokupnog organizma, štite jetru i bubrege, pospješuje mušku neplodnost, pomaže u prevenciji kancerogenih oboljenja, povoljno utiče na cirkulaciju, pozitivno djeluje na snižavanje holesterola i šećera u krvi, blagotvorno dejstvo ispoljava na ten i kožu.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Goji berries | Latinski naziv: Lycium barbarum, Lycium chinense
Goji bobice tradicionalno potječu iz Kine, a zbog velikog broja blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U liječenju su se tradicionalno koristile u... Više [+]Fotoprilog
Tagovi
Autorica
Radomir Kolar
prije 3 godine
Dobro večer, molim vas gdje mogu nabaviti crne goji bobice , šaljete li ih u Hrvatsku? Hvala