Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 26.04.2024. 07:30

Vremenske prilike pogoduju plamenjači i pepelnici vinove loze, zaštitite je

Porastom temperature zraka, početkom narednog vikenda, uz povišenu relativnu vlagu, povećava se mogućnost infekcija. Koja sredstva koristiti?

Foto: Vedran Stapić
  • 95
  • 8
  • 0

S obzirom na količinu oborina i nestabilne meteorološke uvjete - izrazito topao period u prvoj dekadi aprila, a potom nagli pad temperature zraka uz štete od mraza zabilježene na pojedinim mikrolokalitetima, savjetuje se provođenje hemijske mjere zaštite vinove loze protiv plamenjače (Plasmopara viticola).

Kako napominje stručna savjetnica Aleksandra Radić, potrebno je to učiniti čim uvjeti omoguće i to fungicidima na bazi fosetila: Mikal Flash, Mikal premium, Profiler, Azimut 80 WG, Alfil, i dr.

"Porastom temperature zraka koju meteorolozi najavljuju početkom narednog vikenda uz povišenu relativnu vlagu zraka povećava se mogućnost infekcija pepelnicom vinove loze Erysiphe necator", upozorava dalje uz napomenu da stoga predlaže primjenu fungicida Collis, Stroby, Zato 50 WG i dr.

Dodaje i da je porastom temperature zraka iznad 15 stepeni moguća primjena pripravaka na bazi sumpora.

Ujedno, za ublažavanje stresa biljaka uzrokovanih niskim temperaturama moguća je i primjena biljnih stimulatora s naglašenim sadržajem aminokiselina.

"Radi njihove bolje učinkovitosti preporuka je da se aminokiselinski pripravci primjene zasebno, bez miješanja sa sredstvima za zaštitu bilja osobito onima na bazi fosetila", napominje savjetnica. 

          


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Zaštita vinograda Plamenjača Pepelnica Aleksandra Radić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]