Pretraga tekstova
Uvođenje HACCP-a, a time i uspostavljanje samokontrola, obavezujuće je za sve one koji na bilo koji način posluju s hranom
HACCP je skraćenica od engleske riječi Hazard Analysis and Critical Control Point, što u prijevodu znači Analiza rizika i kontrola kritičnih tačaka. U suštini ovaj sistem se odnosi na cjelokupnu industriju proizvodnje, prerade posluživanja, te stavljanje na tržište hrane s ciljem osiguravanja njene zdravstvene ispravnosti.
Vrlo široko je postavljen tako da se može uvesti kod svih subjekata u poslovanju s hranom, a baziran je na naučnim činjenicama, pojašnjavaju u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane (INZ).
Osnovu sistema čini analiza rizika te samokontrola u svim procesima od nabavke sirovina pa do proizvodnje i plasmana gotovog proizvoda kako bi se osiguralo da hrana koju konzumiramo ne predstavlja rizik za zdravlje.
Kako bi se uspješno implementirao, prvobitno moraju postojati preduvjetni programi u vidu dobrih praksi poput proizvođačke, higijenske, ugostiteljske i drugih. Nakon ispunjavanja preduvjetnih programa, HACCP se implementira kroz 7 principa. Obaveza njegovog uvođenja kod svih subjekata u poslovanju s hranom propisana je zakonskim i podzakonskim aktima od strane Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
To u prijevodu znači da je uvođenje HACCP-a, a time i uspostavljanje samokontrola obavezujuće za sve one koji na bilo koji način posluju s hranom, kao što su:
Odnosno, obaveza je svih sudionika u proizvodnji i stavljanju u promet hrane po principu od polja do stola da se drže ovih načela.
Tagovi
HACCP Sigurnost hrane Zdravstvena ispravnost hrane Institut za zdravlje i sigurnost hrane Plasman proizvoda
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stanje alarmantno kiša još pada Sava nadolazi...