Pretraga tekstova
Cvijet divlje ljubičice je jestiv i bogat vitaminom A i C.
Čim su i ovog proljeća procvjetale divlje ljubičice mnogi su krenuli da beru ove cvjetove kako bi od jednog dijela napravili liker, a drugi osušili za čaj.
Brojni su oni koji su se na vlastitom primjeru uvjerili koliko je čaj od ovog bilja u kombinaciji s medom dobar za jačanje imuniteta ljudskog organizma, ali i ublažavanje tegoba kod prehlade i gripa i hroničnog bronhitisa. Naime, ovaj ljubičasti cvjetić, bogat je vitaminima A i C.
Ubrane cvjetove najveći broj berača će tokom godine osušiti u hladu gdje ima dobro provjetravanje. Od ovako osušene biljke spremit će i veoma ukusan i ljekovit čaj, a za šta su neophodne samo dvije kašike dobro osušenih i izmrvljenih dijelova divlje ljubičice, 2,5 dl vode i kašika meda. Suhu mješavinu ove biljke najprije treba preliti hladnom vodom i staviti na vatru gdje je treba zagrajati do vrenja i potom kuhati još pet minuta.
Ovako skuhan potom treba procijediti, a zatim i ohladiti toliko da bude mlak i tek tada treba staviti kašiku meda i dobro promiješati. Ovaj čaj kod zapaljenja grla i bronhitisa treba piti tri puta na dan i to po jednu šoljicu. Biljka ljubičice inače blagotvorno djeluje i na sistem varenja, kožu, pospješuje mokrenje i pražnjenje crijeva, astme, pneumokonioze, infekcija disajnih organa, kašlja i promuklosti i veoma pomaže kod pojave nesanice i glavobolje.
Ljekovita svojstva ove biljke i te kako su poznata i Slavoljubu Ljubiću iz Gornjeg Neradovca kod Vranja u Srbiji, koji od nje umije da napravi fantastičan liker. Berbu cvjetova on uvijek prepusti ženskom dijelu svoje porodice, ali ne i pravljenje likera. Proces spremanja ovog ukusnog napitka počinje tek kada njegovi ukućani očiste ljubičice od peteljke. Tada on u staklenu flašu ili balončić ubaci 10 supenih kašika svježih cvjetova i prelije litrom rakije prepečenice koju sam peče u rakijskom kazanu, uprkos tome što u receptu stoji da to treba učiniti votkom.
Ružine latice: Izradite sami blagotvorne pripravke i kozmetičke preparate
"Ovako sjedinjenu masu u dobro zatvorenom sudu treba ostaviti da stoji na toplom mjestu mjesec dana i s vremena na vrijeme je promućkati. Najbolje bi bilo da to bude prostorija koja se zagrijava", savjetuje Ljubić i ističe da poslije mjesec dana treba na cjediljki procijediti rakiju u kojoj su stajale ljubičice.
Kada se to uradi u poseban sud skuhati šećerni sirup od 300 grama šećera i tri decilitra vode. Čim se sirup ohladi u njega dodati procijeđenu rakiju i promiješati.
"Dobro je da se sjedinjena masa ovog likera ostavi da odstoji još mjesec dana kako bi poprimio bolji ukus. U liker se po želji može se dodati malo konjaka ili ruma kako bi se dobio još bolji ukus", kaže naš sagovornik i ističe da je liker od ove biljke spremljen na ovaj način najbolji i da ljudi najviše vole da ga piju u vrijeme krsnih slava.
Tagovi
Ljubičica Ljekovito bilje Divlja ljubičica Čaj Liker Slavoljub Ljubić
Autorica
Više [+]
Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak..."Kup Kečiga 2025." Brčko
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :) Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :)
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe.. Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe..
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ... Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ...