Pretraga tekstova
Ona će nam obezbijediti hrskavo, ukiseljeno povrće tokom zime i biti izvor vrijednih hranjivih sastojaka. Prednost joj je što se lako priprema i dugo traje
Brojni su recepti za pripremu turšije od povrća, mnogima omiljene zimice. Prednost je što njen sastav možemo prilagođavati svom okusu i za njenu pripremu koristiti različite vrste povrća i začina.
Izbor je na vama pa tako možete koristiti papriku, karfiol, mrkvu, krastavce, crveni luk, bijeli luk, zeleni paradajz, kupus.
Ona će nam obezbijediti hrskavo, ukiseljeno povrće tokom zime i biti izvor vrijednih hranjivih sastojaka. Prednost joj je što se lako priprema i dugo traje, a možemo puniti tegle i buriće.
Osnovni recept odnosi se na 5 kg povrća po želji, a vi ga prilagodite kako vam paše.
Svo povrće se dobro očisti, opere i ostavi da se prosuši od suvišne vode. Pazite na papriku, postoji mogućnost da je oštećena iznutra pa ju dobro pregledajte.
Velike komade mrkve, glavice luka, karfiola ili kupusa isiječemo na komade. Tegle ili burence treba da su oprani i sterilisani, u zavisnosti od kakvog su materijala. U njih stavimo povrće.
Preliv se priprema od 5 l vode u koje dodajemo 1 l devet postotnog sirćeta, trinaest kašika šećera i pet kašika soli. Po vlastitom izboru dodaju se začini: biber, gorušica, ljuta paprika, lovorovi listovi. Sve se dobro promiješa i time se prelije povrće koje pritisnemo plastičnim pritiskivačem da ostane potopljeno u tečnosti.
U slučaju da turšiju pravimo u teglama, poslije zatvaranja ih možemo pasterizovati u pećnici.
Prije zatvaranja burenceta dodajemo 10 g vinobrana kako bi spriječili kvarenje.
Tagovi
Zimnica Turšija Turšija od povrća Recept za turšiju Ukiseljeno povrće Turšija u teglama
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Posjetili smo jednu farmicu podno planine Motajice. Uskoro se čitamo..