Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine jabuka
  • 03.05.2024. 09:00

Zabilježeni simptomi napada osice jabuka: Sada je ključan tretman zaštite!

Kako bi se pratila pojava štetočine postavljaju se bijele ljepljive ploče, čim se ulovi više od 20 jedinki, to je siguran znak da se treba tretirati zasad.

Foto: Bojan Kecman
  • 68
  • 6
  • 0

Jabučna osica, Hoplocampa testudinea, jedna od najčešćih štetočina u organskim voćnjacima, počela je da pričinjava štetu, stoga je krajnje vrijeme da se preduzmu mjere zaštite. Kao pagusjenica ona prezimljava u zemljištu. Odrasle jedinke koje su žuto-smeđe boje, pojavljuju se u proljeće, kada temperature pređu 15 stepeni Celzijusa i polažu jaja na čašicu cvijeta.

Razvija jednu generaciju godišnje

Jaja su svijetlo-žute boje i vrlo teško se uočavaju. Njihov razvoj traje oko dvije sedmice, a gusjenica oko tri. Za to vrijeme, jedna gusjenica koja je prvo svijetle, a kasnije smeđe boje, može da ošteti i više od pet plodova.

Na površini prvo prave rupice, a onda se ubušuju u plod

Pošto se jaja razvijaju u čašici ploda, prvo se hrane na njegovoj površini praveći rupice, a onda se ubušuju u plod, praveći male kanaliće koji se uočavaju i na površini ploda. Zatim prelazi u druge plodove, a onda se spušta u zemljište.

Osica razvija samo jednu generaciju godišnje, a s obzirom da polaganje jaja traje do kraja cvjetanja, sada je ključan trenutak da se stabla tretiraju protiv ove štetočine.

Kako bi se pratila pojava štetočine postavljaju se bijele ljepljive ploče, ali se moraju brzo skinuti zbog korisnih insekata i to čim se na pločici ulovi više od 20 jedinki, jer je to najsigurniji znak da se treba tretirati zasad.

Pomažu i organski preparati

Najbolje bi bilo da se koriste sredstva, insekticidi koji djeluju parama, ali imajući u vidu da se njihov broj konstantno smanjuje, proizvođačima se savjetuje da se konsultuju sa stručnjacima za zaštitu bilja. Aktivne materije na površini ploda takođe mogu da spriječe prelazak gusjenica iz jednog u drugi plod.

Koristite sredstava koja sprečavaju ishranu gusjenica

Što se tiče organske zaštite, korišćenje sredstava koja sprečavaju ishranu gusjenica, najbolje su rješenje. Posljednjih godina pojavila su se sredstva na bazi smeđih, crvenih i zelenih algi, sa organskim azotom i ugljenikom. Međutim, nisu dostupna mnogim proizvođačima jer su skuplja u odnosu na konvencionalne preparate. Preporučuje se litra preparata na 300-350 litara vode.


Tagovi

Osica jabuka Ljepljive ploče Organski preparati Pagusjenice Organski azot


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.