Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva boranije
  • 28.04.2024. 10:30
  • Selo Glogonj, Pančevo

Pravilna sjetva obećava - po kilogramu sjemena do 450 kilograma boranije

Sjetvu je najbolje obaviti kada je temperatura zemljišta od 10 do 15°C i kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva.

Foto: Depositphotos/AlterPhoto
  • 86
  • 22
  • 0

Boranija (Phaseolus vulgaris) je veoma hranljivo i ukusno mahunasto povrće. Traži toplu klimu i u odnosu na druge mahunarke ima veće zahtjeve u pogledu plodnosti zemljišta. Najbolje je sijati je poslije korjenastog i lukovičastog povrća ili poslije strnina, a nići će već nakon desetak dana od sjetve.

Sjetvu boranije najbolje je obaviti kada je temperatura zemljišta od 10 do 15°C i kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva. Može se obaviti na zemljištu na kome tri godine ranije nisu uzgajane soja ili djetelina, jer se kod ovih biljaka javljaju patogene gljivice koje bi kasnije mogle prouzrokovati štetu. Također, kao predusjev nisu preporučljive ni kupusnjače, a najbolje je boraniju sijati nakon korjenastog i lukovičastog povrća ili strnih žita. Može se sijati dva puta. Jednom tokom proljeća kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, u aprilu ili maju, a drugi put u ljeto, ali tada je zbog visokih temperatura obavezno navodnjavanje.

Voli sunce i toplotu 

Najbolja je jesenja obrada zemljišta koja se izvodi na dubini od 30 centimetara, dok se kasnije obavi zatvaranje brazde i prije sjetve kvalitetna predsjetvena priprema radi dobrog usitnjavanja zemljišta. Stručnjaci kažu da je boraniju najbolje sijati na dubini od pet do sedam centimetara ili nešto pliće na tri do četiri centimetra kada su teža zemljišta. Sjetva se uglavnom obavlja u redove ako je mašinska ili ručno u kućice ukoliko su u pitanju manje površine. Optimalna temperatura za nicanje je oko 22°C.

Sjetva se obavlja u redove ili u kućice (Foto: Julijana Kuzmić)

Povrtar Danail Vučkovski iz sela Glogonj kod Pančeva u Srbiji ima dugogodišnje iskustvo u ovoj proizvodnji. Sijao je šarenu boraniju čiji je plod širi i duži i uvijek je bila traženija od ostalih vrsta. On kaže da su uvijek sijali ručno u kućice tri do četiri zrna, a ukoliko su optimalni vremenski uslovi biljka niče za desetak dana.

"Kada govorimo o njezi usjeva, treba koristiti preparate na bazi bakra. Ne stavlja se okvašivač, voli fosfor i kalijum, ali se ne tretira azotom koji bi samo povećao zelenu masu”, pojašnjava naš sagovornik.

Boranija lista, ali ne cvjeta i nema roda - šta je razlog?

Kako kaže, usjev je najbolje zalivati sistemom "kap po kap". Boranija ne podnosi orošavanje po listu koji je nježan, malo hrapav i voda bi se u tom slučaju zadržavala na njemu što bi dovelo do pojave bolesti po listovima.

”Boranija je toploljubiva biljka i voli sunce i odlično uspijeva baš tokom toplih perioda, ali joj ne prija vjetar. Voli jaču zemlju nikako pjeskovitu."

Berba nakon 70 do 75 dana

U uslovima kada je temperatura veća od 35°C, odnosno manja od 6°C, stručnjaci napominju da redovno dolazi do odbacivanja cvjetova, jer je biljka osjetljiva na suh zrak pogotovo u fazi cvjetanja. Boraniju je potrebno okopavati nekoliko puta, a prvi put nakon nicanja.

Potrebno je okopavati nekoliko puta (Foto: Danijela Plavšić) 

”Prva berba je obično nakon 70 do 75 dana od sjetve i s obzirom na to da sam ja uvijek imao manju površinu radili smo ručno, dok je sočna, krta, mesnata. Uvijek je od sredine juna do avgusta bilo kvalitetnog roda. Moja računica je potvrđivala da po jednom kilogramu posijanog sjemena uberem 400 do 450 kilograma boranije”, kaže Vučkovskinapominjući da je peto i šesto branje uvijek davalo maksimalan rod, a tokom sedmog se već primjećivalo da je manje boranije.

Nakon svakog branja, dodaje, usjev treba zalivati, ali i obratiti pažnju na pojavu insekata kako bi se biljka blagovremeno zaštitila.

Ručna berba obavlja se više puta, a prinosi su tako veći i to se radi uglavnom na manjim površinama. Kada su pitanju veće površine isplativa je samo mehanizovana jednokratna berba.


Tagovi

Uzgoj boranije Danail Vučkovski Berba boranije Navodnjavanje boranije Zalivanje boranije Sjetva boranije


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]