Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 26.04.2024. 16:30

Vlažnost tla poboljšana, sada možete raditi u polju: Maj donosi promjenu vremena

Od 1. do 10. maja očekuje se promjenljivo vrijeme sa čestim pljuskovima, nešto izraženijim na zapadu i jugu Bosne i Hercegovine

Foto: Karolina Rastija
  • 103
  • 11
  • 0

Nakon vremenskog "roller coaster" sredinom aprila, od danas pa do kraja ovog mjeseca prognozira se stabilno vrijeme sa vrlo malim šansama za kratkotrajan lokalni pljusak. Nove promjene uslijedit će početkom maja. 

Poboljšana vlažnost tla

Nakon natprosječnih toplina u prvoj polovini aprila, početak drugog dijela mjeseca donio je osjetnije zahlađenje. Padavine koje su registrovane sredinom prošle sedmice, bile su prostorno neravnomjerno raspoređene, najveće količine izmjerene su na Ivan-sedlu, u Sarajevu i u Bihaću. Na preostalim stanicama u mreži Federalnog hidrometeorološkog zavoda, registrovane sume su bile znatno manje.

Treba istaći da su se temperature kretale od od maksimalno izmjerenih 30°C u Gradačcu do minimalnih -6°C u Livnu.

Pojava mraza registrovana je na većini mjernih stanica, prije svega u Livnu gdje je izmjereno -6,0 °C, te u Bugojnu -4,1 °C. U Mostaru i Gradačcu, temperature pri tlu nisu se spustile ispod 4,0 °C.

Snijeg koji nam je stigao 17. aprila, nije se duže zadržao niti je uzrokovao značajnije štete. Prispjele padavine poboljšale su stanje vlažnosti tla. 

Srednjoročna prognoza

Od 28. aprila, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 4 do 9, u Hercegovini od 6 do 11, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 26 u Hercegovini do 29 °C.

Od 1. do 10. maja očekuje se promjenljivo vrijeme sa čestim pljuskovima, nešto izraženijim na zapadu i jugu Bosne i Hercegovine.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Stabilizacija Vrijeme u maju Vlažnost tla Mraz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.