Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzerviranje jagoda
  • 03.05.2024. 07:30

Evo pet prijedloga kako konzervirati jagode

Sezona im kratko traje. Zašto ih ne sačuvati u nekom obliku za čitavu godinu?

Foto: Depositphotos/SergioG17
  • 75
  • 25
  • 0

I jagode su uranile ove godine. Vrijeme im je pogodovalo, a ako ih imate viška, dobra je odluka sačuvati njihov okus i miris te ih koristiti u kolačima, kao zdravu grickalicu ili napitak. 

Nekoliko je načina kako ih konzervirati, a mi vam donosimo pet prijedloga. 

  1. Zamrzavanje je najjednostavniji način konzerviranja. Operite ih, očistite i posušite. Rasporedite ih u jednom sloju na ravnu površinu, poput pladnja te stavite u zamrzivač. Nakon što se zamrznu, prebacite ih u vrećice ili posude te koristite po potrebi. Imajte na umu da će prilikom odmrzavanja gubiti vodu, a time i oblik pa je zamrznute najbolje koristiti u kremama, kašama, napitcima i sl. 
  2. Kompot od jagoda je također jednostavno napraviti. Za kilogram jagoda vam je potrebno 1,5 litra vode, 120 grama šećera te po želji limun (sok i korica), klinčići, cimet, vanilija. Pomiješajte vodu sa šećerom, limunom i začinima, a kada prokuha, ubacite voće, prokuhajte najviše jednu minutu te vrelo sipajte u zagrijane staklenke. Čvrsto zatvorite steriliziranim poklopcima. Možete ih dodatno sterilizirati u vodenoj pari, dinstanjem. Čuvajte na  hladnom i mračnom mjestu. 
  3. Mogu se skuhati s dodatkom šećera kako bi se napravio džem. Očistite ih te kuhajte sa šećerom prema osnovnom receptu - koliko jagoda, toliko šećera, dok ne postignu željenu konzistenciju. Ako želite marmeladu, izmiksajte ih u kašu. Nakon što ste postigli željenu gustoću, sipajte u vrele, sterilizirane staklenke i zatvorite kako biste stvorili vakuum.
  4. Ovo se voće može i sušiti. Operite ih, osušite papirnatim ubrusom i narežite na tanke kriške. Možete koristiti dehidrator ili peć. Složite ih jednom sloju na pleh te stavite u peć prethodno zagrijanu na 50-60°C. Vrata ostavite otvorena ili uključite ventilaciju kako bi vlaga mogla isparavati. Sušite ih najmanje 6-8 sati, a ako je potrebno i do 12 sati, ovisno o debljini kriški i vlazi u peći. Suhe su kada ne ispuštaju vlagu nakon što ih pritisnite prstom. Ohladite ih na sobnoj temperaturi te pohranite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. Držite ih na hladnom i suhom mjestu.
  5. Za jagode u alkoholu možete koristiti cijele plodove ili ih narezati. Poslažite ih u teglu te ostavite nešto prostora na vrhu. Dodajte alkohol po izboru - rakiju, rum, votku. Voće bi trebalo biti potpuno prekriveno alkoholom. Čvrsto zatvorite teglu i stavite na tamno i hladno mjesto. Bit će spremno za konzumaciju nakon nekoliko dana, ali što dulje odstoje, to će se više arome prenijeti u alkohol. 

    Šta vi radite s viškom jagoda, pišite nam u komentaru ispod članka


Tagovi

Konzerviranje jagoda Zamrzavanje jagoda Kompot od jagoda Džem od jagoda Sušenje jagoda Jagode u alkoholu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.