Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita nasada
  • 22.04.2024. 15:00

Preporuka za nasade stradale od mraza: Kako ih oporaviti?

Nagli pad temperature i mraz izazvali su oštećenja na mladim izdancima, pa i cvastima.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede HNK
  • 312
  • 77
  • 0

Obzirom da je posljednjih dana došlo do naglog pada temperatura zraka primijećena su oštećenja na mladim izdancima, pa i cvastima. Za oporavak biljke preporučuje se koktel hranjiva i aminokiselina na lokalitetima na kojima je bilo oštećenja od mraza.

"Ovo se može sinhronizirati sa redovnom zaštitom, ali zaštitno sredstvo, aminokiseline i hranjiva moraju biti međusobno kompatibilni", napominju iz Ministarstva poljoprivrede HNK te dodaju da pripravke treba koristiti prema uputama proizvođača!

Uređaji na terenu pokazuju kako postoje povoljni uvjeti za razvoj plamenjače vinove loze, Plasmopara viticola, zbog čega je potrebno, čim to omoguće vremenski uvjeti, izvršiti zaštitu vinograda. Za zaštitu se može koristiti jedan od pripravaka: Ridomil Gold MZ Pepite, Forum star, Pergado F, Fantic F, Galben F, Mikal Flash, Mikal Premium F, Alfil Duplo, Orondis, ili bilo koje drugo sredstvo za ovu namjenu.

Treba napomenuti kako su cvasti vinove loze u ovoj fenofazi posebno otvorene za infekciju plamenjačom, što može prouzrokovati njihovo potpuno propadanje. Stoga je jako bitno upravo sada provesti kvalitetnu (preventivnu) zaštitu. Pravovremenost tretiranja je puno bitnija od izbora sredstva za zaštitu!


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Oporavak biljaka Izdanci Cvasti Aminokiseline Hranjiva Vinova loza Plamenjača


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.