Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrodrona
  • 23.04.2024. 09:00

Šta sve može dron u polju, kako donosi uštede?

Veliki je interes za primjenu vrhunskih tehnologija u poljoprivredi, potvrđuju nam iz "Agrodrona".

Foto: Martina K. Antelj
  • 67
  • 10
  • 0

Upotreba novih informacijskih tehnologija nije budućnost, nego sadašnjost poljoprivredne proizvodnje. U odnosu na konvencionalne metode pružaju pravovremenu i adekvatnu zaštitu, preveniraju bolesti i vremenske nepogode, a time smanjuju štetu na usjevima kao i troškove proizvodnje.

Temeljni cilj svake poljoprivredne proizvodnje današnjice jeste da postane održiva. To znači na prvom mjestu da smanjimo njene troškove i da ih optimiziramo. U tom smislu dronovi kao tehnološko rješenje zaista mnogo može doprinijeti poljoprivrednoj proizvodnji.

"Krenimo samo od toga da dronovi imaju određene kamere i senzore, koji nam pružaju uvid u stanje usjeva, prije nego što su neke pojave vidljive golim okom. Znači, oni nam pružaju mogućnost da zavirimo u nama nevidljivi spektar zračenja, i da vidimo šta se dešava sa metabolizmom i fiziologijom biljaka", pojašnjava Zoran Stojanović, iz "Agrodron" tima Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi iz Beograda, Srbija, a koji su se prošle sedmice predstavili i na Mostarskom sajmu gospodarstva.

Tretman na vrijeme

Stojanović, ističe, kako nam dronovi omogućavaju da tretiramo kemijskim sredstvima naše zasade i usjeve, upravo onda kada je to potrebno.

Konvencionalna mehanizacija ima svoja ograničenja, kaže Stojanović

"Ključna stvar u zaštiti bilja je da tretmane obavimo na vrijeme, da ih obavimo kvalitetno i u onom trenutku kada je to optimalno za tu poljoprivrednu kulturu i u odnosu na štetočine i potencijalne bolesti koje se javljaju. Konvencionalna mehanizacija tu ima svoja ograničenja", dodaje Stojanović.

Trenutno za dronovima, kako ističe, veliki interes vlada u vinogradarstvu, navodeći upravo Hercegovinu i Mostar kako idealan primjer za primjenu novih tehnologija. "Evo primjerice, noćas je pala kiša u Mostaru. Zemljišta su prevlažna, ovdje ima zaista puno nasada vinograda, poljoprivredni proizvođači ne mogu da uđu u zasade i izvrše tretman, a neophodno ih je uraditi da bi zaštitili zasade od bolesti", kaže i pojašnjava da upravu tu dronovi imaju veliku prednost, jer nemaju kontakt sa zemljištem i mogu tretman da obave odmah nakon što je kiša prestala. Znači, odmah se pruža zaštita u onom trenutku kad je to potrebno.

Prema njegovim riječima, rezultati novih tehnologija nemjerljivi. Naime, pravilnom primjenom tehnika precizne poljoprivrede dolazimo do toga smanjujemo upotrebu pesticide, jer smo tretmane obavili kada je to potrebno, a ne kada mi mislimo da treba uraditi.

"Tako da suštinski smanjujemo broj tretmana, optimiziramo sistem proizvodnje, proizvodnju želimo učiniti održivom i doći do rezultata koji će biti bolji u odnosu na konvencionalne metode primjene", precizira naš sugovornik.

Primjena u svim oblastima

U vinogradima je primjenom informacijskih tehnologija, omogućeno precizno mjerenje vlažnosti, temperature i gnojiva, kao i zrelosti grožđa, visine šećera i slično, a može se prevenirati i u slučaju mraza ili određenih bolesti. Cilj je da se integrira tehnologija i uvede tehnologija precizne, digitalne poljoprivrede u rad i da se proizvođačima pruže prave informacije kako da je pravilno primjenjuju.

Mogu se primjenjivati u različitim oblastima

Stojanović je sa svojim timom, ispred Gospodarske komore Srbije, predstavio prednosti informacijskih tehnologija u Mostaru, sudjelujući prvi put ove godine na Međunarodnom sajmu gospodarstva.

"Dronovi s kojima radimo i za koje pružamo usluge obuke i edukacije za njihovo korištenje, mogu se primjenjivati zaista u različitim oblastima, praktično u svim oblastima života, od energetike, saobraćaja, do ekologije i drugih oblasti i daje zaista dobre rezultate", kaže Stojanović i zaključuje da njihova upotreba više nije budućnost, nego sadašnjost u proizvodnji.


Fotoprilog


Tagovi

Agrodron Dronovi u poljoprivredi Zoran Stojanović Precizna poljoprivreda Savremena tehnologija


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/