Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpisani ugovori
  • 25.04.2024. 10:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Doboj

Novih 20 plastenika za dobojske domaćine: "Ostajemo na selu"

Riječ je o o plastenicima površine 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje i sjemenskim materijalom.

Foto: Slobodan Živanić
  • 99
  • 61
  • 0

Ukupno 20 poljoprivrednika s područja grada Doboja potpisalo je ugovore o sufinansiranju nabavke plastenika zahvaljujući projektu "Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima". Riječ je o o plastenicima površine 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje i sjemenskim materijalom. 

Vrijednost projekta je 85.000 KM, a realizuje se na osnovu sporazuma grada Doboja i organizacije "Muslim aid" iz Sarajeva.

"Korisinici su imali finansijsko učešće, kao i obavezu da pripreme zemljište gdje će biti postavljeni plastenici. Takođe, njihova obaveza je bila da pripreme izvor za navodnjavanje tog plastenika i ono što je najbitnije da imaju dobru volju da proizvode. Sadni materijal je miks između paradajza, paprike, krastavaca i patlidžana. U najvećem obimu dolazi paradajz i paprika kao najrentabilnije kulture u plasteničkoj proizvodnji", kazao je koordinator projekta ispred organizacije "Muslim aid", Admir Hodžić, te dodao da će korisnici naredne dvije godine imati besplatnu stručnu podršku agronoma.

Korisnici će naredne dvije godine imati besplatnu stručnu podršku agronoma

Gradska uprave Doboja, obezbijedila je 31.600 KM, "Muslim aid" 38.600 KM, a 20 odsto finansiraju korisnici, odnosno 14.800 KM, istako je zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević.

"Smatram da su ovo dobri projekti za mlade ljude na ruralnom području i da ćemo nastaviti saradnju sa nevladinom organizacijom. Nadam se  da ćemo u narednom periodu realizovati još sličnih projekata", kazao je Kovačević

Iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu istakli su da je na području grada u ranijim godinama dodijeljeno plastenika ukupne površine veće od 8.000 metara kvadratnih.

"Krajem novembra prošle godine u naselju Mali Prnjavor realizovali smo pilot-projekat prvog pametnog plasteničkog sistema u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, u saradnji sa Ambasadom Kine u BiH. Tako da, evo mislim da plastenička proizvodnja još uvijek interesantna i cilj nam je da se krećemo ka tome da zadovoljimo potrebe korisnika i građana", rekao je Anis Husaković, načelnik Odjeljenja.

Projekat "Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima" u Doboju je realizovan 2016. i 2020. godine.

Nastavak plasteničke proizvodnje

Dženana Ibrahimović, koja već ima iskustva u plasteničkoj proizvodnji sezonskog povrća, planira uzgoj jagoda.

"Moji svekar i svekrva se bave plasteničkom proizvodnjom u plasteniku površine 200 metara kvadratnih i uzgojem sitnih životinja i stočarstvom, tako da ću nekako to spojiti, biće mi nekako mnogo lakše, jer i oni imaju svoje mušterije. Želja mi je nekako jagode da uzgajam, jer djeca baš vole to", kaže Dženana koja je majka troje djece.

Dženana planira da uzgaja jagode
Dženana planira da uzgaja jagode

Prvi plastenici

Jedan plastenik će i u domaćinstvo Božice Nešković iz Konopljišta, čija je osnovna djelatnost stočarstvo. Ona smatra da će plastenik upotpuni njen životni tok.

"Planiram proizvoditi paradajz, paprike, patlidžan i buraniju. Imam dosta starih sorti paradajza njih želim da zadržim, one su od djetinjstva, pa jako sam privržena tome", kaže Božica, koja se uzda da će sve prodati na kućnom pragu, jer već ima stalne mušterije koje kupuju sir, jaja i meso koje proizvodi.

I za Dijanu Ćatić iz Tisovca, ovo će biti prvi plastenik, a kako kaže oduvijek je imala želju za istim, ali nije imala priliku do sada.

"Nastaviću živjeti u selu i nastaviću se baviti sa tim. Dobra je ovo mogućnost da se i nauče i steknu nova znanja", kaže Dijana.


Fotoprilog


Tagovi

Dodjela plastenika Muslim Aid Plastenička proizvodnja Dijana Ćatić Božica Nešković Dženana Ibrahimović Anis Husaković Slavko Kovačević Admir Hodžić


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.