Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 24.04.2024. 16:30

Kako pomoći krompiru koji je oštećen mrazom?

Hladno i vlažno vrijeme pogoduje razvoju bakterijskih oboljenja kao i infekciji od strane patogena prouzrokovača crne pjegavosti krompira

Foto: PIS Srbija
  • 826
  • 66
  • 0

Niske temperature i jutarnji mrazevi prethodnih dana nanijeli su štete krompiru koji je ranije posijan. Proizvođačima se savjetuje da nastave sa zaštitom u usjevima koji su pretrpjeli oštećenja od mraza.

Oštećenja od mraza mogu se uočiti ako su vršni listovi potamnili, a mogu se uočiti i štete na stabljikama. 

Hladno i vlažno vrijeme pogoduje razvoju bakterijskih oboljenja kao i infekciji od strane patogena prouzrokovača crne pjegavosti krompira (Alternatia solani).

Usjevi krompira, zavisno od sortimenta i rokova sjetve, nalaze se u različitim fazama razvoja.

Proizvođačima se preporučuje se hemijski tretman u zasadima koja su pretrpjeli oštećenja, kako bi ih zaštitili od daljeg propadanja i obezbijedili uslove za njihov oporavak. U ovu svrhu bi trebalo primijeniti kombinaciju preparata na bazi aktivnih materija:

  • bakar-oksihlorid ili
  • metiram 2 kg/ha.

Kako napominje savjetodavac za ratarstvo i povrtarstvo, inženjer Goran Pavlović, važna je i prihrana kroz list za šta se primjenjuju aminokiseline ili vodotopiva đubriva sa fosforom, azotom i kalijumom.


Tagovi

Zaštita krompira Tretman krompira Štete od mraza Hemijski tretman Aktivne materije Prihrana krompira Goran Pavlović Crna pjegavost


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".