Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 25.04.2024. 18:00

Evropski parlament dao zeleno svjetlo za ublažavanje pravila ZPP-a

Između ostalog, mala poljoprivredna gazdinstva s površinom do 10 hektara ubuduće će biti izuzeta od kontrola, a time i od sankcija za kršenje propisa o uvjetovanosti.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 45
  • 22
  • 0

Evropski parlament većinom je glasova odobrio niz značajnih pojednostavljenja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koje je predložila Evropska komisija suočena s nizom protesta poljoprivrednika. 

Posebno se to odnosi na osnovne standarde koji se nazivaju GAEC i označavaju dobre poljoprivredne i ekološke uvjete, a kojih se svi moraju pridržavati da bi dobili podršku. 

Viša sila i izuzeća za male 

Prema onome što su objavili, GAEC 8, poznat kao uvjet o ugaru, zemlje članice zamijenit će uvođenjem ekoloških šema. 

Osim toga, države članice smiju poljoprivrednicima odobriti posebne iznimke za zaštitu od erozije (GAEC 5), minimalnu pokrivenost tla (GEEC 6) i plodored (GAEC 7).

Također, jasnije će se protumačiti pojam više sile odnosno proizvođači pogođeni na primjer sušom ili poplavama, imat će veću sigurnost u pogledu primanja podrške, ako zahtijevano nisu uspjeli ispoštivati. 

Mala poljoprivredna gazdinstva s površinom do 10 hektara ubuduće će biti izuzeta od kontrola, a time i od sankcija za kršenje propisa o uvjetovanosti.

Sve iznimke od standarda GAEC trebaju se utvrditi u nacionalnim strateškim planovima za cijelo razdoblje ZPP-a. 

Glasanje u Evropskom parlamentu održano je jučer, u srijedu, 24. aprila, a izuzeća GAEC pravila podržalo je 425 zastupnika, 130 je bilo protiv, a 33 suzdržana. 

Detaljna analiza ankete na jesen

Evropska komisija predstavila je nedavno i preliminarne rezultate ankete koja bi trebala dati odgovore na pitanja koja su to najveća birokratska opterećenja Zajedničke poljoprivredne politike, a zbog kojih su mjesecima trajali protesti poljoprivrednika širom EU. 

Upitnik je bio dostupan na svim jezicima od 7. marta do 8. aprila, a pristiglo je gotovo 27.000 odgovora čija detaljna analiza slijedi u drugoj polovini godine.


Tagovi

ZPP Evropski parlament GAEC uvjeti Mala gazdinstva Viša sila


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.