Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leto košnice
  • 21.04.2024. 14:00

Smjer pčelinjeg izlaza: Zašto je važno na koju stranu se okreće leto košnice?

Da bismo osigurali zdravlje i prosperitet naših pčelinjih kolonija, važno je održavati njihove košnice u optimalnom stanju.

Foto: Antun Karlović
  • 130
  • 59
  • 0

Pčele su bitan dio našeg ekosistema, osiguravajući oprašivanje poljoprivrednih kultura i divlje flore. Da bismo osigurali zdravlje i prosperitet naših pčelinjih kolonija, važno je održavati njihove košnice u optimalnom stanju. Jedan od ključnih faktora u tome je smjer pčelinjeg izlaza. Naime, nije baš svejedno, svjedoče o tome pčelari, na koju stranu se okreće leto košnice.

U ovom članku, namijenjenom početnicima u pčelarstvu, pokušat ćemo pojasniti razne savjete za izbor najboljeg smjera za izlaz košnica, te objasniti zašto je sve to važno za zdravlje i produktivnost vaših pčela.

Zašto je smjer izlaza važan?

Smjer utječe na nekoliko ključnih faktora za zdravlje pčela:

  • Izloženost suncu: Pčele na stacioniranom pčelinjaku preferiraju izlazak okrenut prema jugu ili istoku, jer im to daje maksimalnu izloženost suncu tokom jutra, kada kreću po nektar ili pelud i kada su one u stvari nakon noćnih sati provedenih u košnici i najaktivnije. Sunčeva toplina rano ujutro pomaže im zagrijati se i pripremiti za novi radni dan.
  • Zaštita od vjetra: Izlaz bi naravno pri tome trebao biti zaštićen od dominantnog smjera vjetra u vašem području. Jak vjetar može otežati pčelama slijetanje i polijetanje, te ih ako je hladniji i ohladiti.
  • Dostupnost hrane: Ako se u blizini nalazi izvor hrane, kao što je polje cvijeća, idealno je da izlaz bude okrenut u tom smjeru. To će im olakšati pronalaženje hrane i skratiti vrijeme potrebno za skupljanje nektara i peludi. 
  • Izbjegavanje prepreka: Izlaz ne bi trebao biti u blizini velikih prepreka, kao što su drveće ili zgrade, koje bi im moglo otežati slijetanje ili polijetanje.

Savjeti za izbor najboljeg smjera

Uzimajući u obzir ove faktore, evo nekoliko savjeta za izbor najboljeg smjera:

  • Procijenite smjer sunca i vjetra: Opažajte smjer sunca ujutro i dominantan smjer vjetra u vašem području. Idealno je da izlaz bude okrenut prema jugu ili istoku, a da je pritom koliko toliko zaštićen od vjetra.
  • Postavite košnicu u blizini izvora hrane: Ako je u blizini polje cvijeća ili drugi izvor hrane, okrenite izlaz prema njemu. To će pčelama olakšati pronalaženje hrane.
  • Izbjegavajte prepreke: Osigurajte da u blizini izlaza nema prepreka, kao što su drveće, zgrade ili druge košnice.
  • Postavite izlaz nekoliko centimetara iznad tla: To će spriječiti da se u košnicu uvuče voda ili prljavština. Za pčelara je također lakše da su košnice malo podignute kako se ne bi morao previše i nepotrebno stalno kod pregleda saginjati.
  • Osigurajte platformu ispred izlaza: To će pčelama dati mjesto za slijetanje i polijetanje. Mnogi pčelari danas tvrde da je ona nepotrebna i samo "trošak". Možda i je neki manji trošak, ali pomaže pčelama.
  • Redovito čistite izlaz: Uklonite prljavštinu i mrtve pčele s izlaza kako biste osigurali slobodan prolaz.

Zaključak

Smjer izlaza naizgled je jednostavna stvar, ali može značajno utjecati na zdravlje i produktivnost vaših pčela. Slijedom savjeta u ovom članku možete osigurati da bude smješten na idealnom mjestu, poboljšavajući životni standard vaših pčela i osiguravajući njihovu dugoročnu prosperitet.

Dodatne napomene:

  • Ovaj članak je namijenjen početnicima u pčelarstvu. Za naprednije savjete obratite se iskusnom pčelaru u kojeg imate puno povjerenje.

Tagovi

Košnica Leto košnice Smjer izlaza pčela Postavljanje košnice Zdrave pčele


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.