Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muškatle
  • 21.04.2024. 12:00
  • Pivnice, Bačka Palanka

Muškatle su najzahvalnije cvijetnice, a evo kako da vam krase baštu sve do jeseni

Ova, najpopularnija i najčešća vrsta cvijeća, od davnina krasi terase, prozore i bašte gotovo u svakoj kući.

Foto: Depositphotos/gnohz
  • 168
  • 47
  • 0

Ukoliko ste sačuvali muškatle od prošle godine ili kupujete nove, važno je da obratite pažnju na zalivanje i prihranu, kako bi vam cvjetale do jeseni i dobro napredovale. Ova, najpopularnija i najčešća vrsta cvijeća, od davnina krasi terase, prozore i bašte gotovo u svakoj kući. Nije ni čudo, s obzirom na to da ovo raskošno cvijeće nije skupo, lako se gaji i njeguje, dekorativno je i ima bogate cvjetove različitih boja.

Najzahvalnije cvijetnice

Muškatle su među najzahvalnijim cvijetnicama koje sezonski cvjetaju od proljeća do jeseni, pa su idealan izbor ukoliko želite da sa bezbroj raznobojnih cvjetića uljepšate svoju kuću i dvorište. Ova cvijetnica ne zahtijeva posebne tretmane i obaveze u održavanju, njega je veoma jednostavna, bez obzirada li je zasađena direktno u zemlju ili je u saksiji ili žardinjeri.

Ukoliko su prošlogodišnje muškatle prezimile u adekvatim uslovima sada ih treba orezati na jednu trećinu njihovog stabla i dobro zaliti. Kada prođu dvije do tri sedmice, neophodno ih je presaditi u svježe zemljište. Postepeno ih treba češće zalivati i prihranjivati.

Ukoliko se ovih dana odlučite da kupite od rasadničara mladu biljku, ako želite da ona lijepo raste i napreduje, veoma je važno da izaberete adekvatno mjesto. Muškatle vole svijetla mjesta koja dobijaju puno sunčeve svjetlosti. Najbolje je da ih zasadite u tlu koje je dobro drenirano i vodite računa da zemlja nije previše vlažna i natopljena, jer bi previše vode oštetilo biljku i korijen bi propadao.

Važno je umjereno zalijevanje (Foto: Depositphotos/Malleo)

Nakon sadnje treba voditi računa o optimalnom zalijevanju koje bi trebalo obaviti ujutru kada se zemlja osuši na površini. Ipak, važno je da se korijen biljke ne osuši u potpunosti, jer nedostatak vode može dovesti do toga da listovi počinju da žute. Treba paziti da lišće ostane suho, da se ne okvasi, jer je ono pokazatelj stanja bijke. Ako je rijetko ili lagano žuti moguće je da biljci treba više hranljivih materija ili više zalijevanja. To znači da je važno umjereno zalijevanje biljaka.

Kako njegovati muškatle?

Marina Valenćik iz Pivnica kod Bačke Palanke u susjednoj Srbiji, osim mnogobrojnog sezonskog cvijeća u plasteniku, njeguje i muškatle koje su ovih dana spremne za prodaju. Ona kaže da ih vole skoro svi ljubitelji cvijeća.

"Ukoliko su biljke u malim saksijama prečnika 13 centimetara potrebno ih je odmah rasaditi u veće prečnika bar 15 ili 17 centimetara kako bi se korijen dobro razvijao. Obično mojim kupcima kažem iz ličnog iskustva da pripreme adekvatnu zemlju- humus kome će dodati jednu trećinu baštenske zemlje, krtičnjaka ili glistenjaka", kaže ona.

Kako objašnjava, takav sadržaj zemlje u saksijama omogućava zadržavanje vode. U protivnom, ako su muškatle posađene samo u humus, voda bi brzo prošla i iscurila iz saksije. Greška je i ukoliko se više biljaka posadi u manju žardinjeru, što se obično radi da bi se dobilo šarenilo boja. Biljke se razvijaju i rastu i brzo im postane tijesno, a potreban im je prostor.

Ukoliko prezime, treba ih orezati na jednu trećinu stabla (Foto: Depositphotos/Valerii_Honcharuk) 

Valenćikova kaže da su muškatle biljke koje će cvjetati i bez prihrane, ali je svakako za intenzivnije cvjetanje i jarke boje dobro u vodu kojom se zaliva dodati prihranu bogatu kalijumom.

"Ja nisam koristila, ali su mi potvrdili moji kupci da je odličan način prihrane samo jedna kap joda u litri vode, koja se pospe po unutrašnjim zidovima saksije. Ljubitelji cvijeća često u vodu dodaju malo šećera ili rastope kvasac te zalivaju i prihranjuju biljke i kažu da im cvjetaju do kraja jeseni."

Neodoljive kaliope

Muškatle kaliope, balkonske cvijetnice, veoma su popularne. Bujne su, imaju prelijepe i upečatljive boje, krupan i gust cvijet, otporne su. Naravno, treba ih adekvatno njegovati, kako korijen ne bi trulio i zahtijevaju ravnomjerno zalijevanje. Nakon nakon desetak minuta poslije zalijevanja obavezno treba isprazniti tacnicu ispod saksije ili žardinjere.

"Ukoliko je napadnu mušice odmah treba upotrebiti insekticid, a ako nakon obilne kiše nastupi visoka temperatura može doći do pojave pepelnice i treba blagovremeno reagovati", rekla je naša sagovornica napominjući da su najotpornije stare baštenske muškatle koje su više žbunaste.

Ljubitelji cvijeća znaju da treba obavezno uklanjati uvele cvjetove i propale dijelove biljke, kako bi ostatak muškatle mogao nesmetano da raste i kako bi bio zaštićen od gljivica.


Tagovi

Uzgoj muškatli Muškatle kaliope Marina Valenćik Zalivanje muškatli Zemlja za muškatle Njega muškatli Najzahvalnije cvijetnice


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.