Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presjek stanja
  • 24.04.2024. 10:30

Kakvo je stanje u usjevima i nasadima, šta kažu agrometeorolozi?

Kod ratarskih kultura u usjevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma više bolesti.

Foto: Karolina Rastija
  • 47
  • 19
  • 0

Snijeg koji je prošle sedmice padao u višim predjelima mogao je izazvati oštećenja u vidu lomljenja grana i grančica, zbog njegove vlažnosti. Voćari koji su obavili rezidbu i prihranili voće nisu imali velikih problema s mrazom, jer su registrovani slabi mrazevi u višim predjelima, navodi se u sedmičnom Agrobiltenu RHMZ-a.

Pažnju treba obratiti na vinovu lozu s obzirom da na njih nepovoljno djeluje pad temperature u prethodnom periodu. Kod vinove loze i pad temperature na -2,5oC oštećuje nabubrela okca, a mlado formirano lišće i cvasti stradaju i na -1,5oC. Cvijet je najosjetljiviji i strada i na temperaturi od 0,5 do 1 oC.

Pojava insekata i bolesti

Toplo vrijeme, zabilježeno početkom prošle sedmice, odgovaralo je za intenzivniju pojavu insekata. U zasadima jabuka prisutne su odrasle jedinki crvene voćne grinje i položena jaja ove štetočine, a u zasadima šljiva registrirani su ulovi odraslih jedinki žute i crne šljivine ose.

Kod kruške primijećena je ljetna generacija kruškine buhe. U drugom dijelu prošle sedmice kiša je uslovila pojavu biljnih bolesti na voćarskim kulturama.

Kako kontrolirati biljne uši - preventiva, prirodni neprijatelji i sredstva za suzbijanje

Kod ratarskih kultura u usjevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pjegavosti lista pšenice, pepelnice žita, lisne hrđe pšenice i žute hrđe pšenice i mrežaste pjegavosti ječma.

Potrebne veće padavine

Temperature obradivog zemljišta u sjetvenom sloju su dostigle vrijednosti koje su povoljne za sjetvu glavnih proljetnih ratarskih usjeva kukuruza, suncokreta i soje čiji su optimalni sjetveni rokovi počeli sredinom aprila.

U većini proizvodnih područja u dubljim slojevima zemljišta ima zimske reserve vlage, dok je u površinskom sjetvenom sloju zemljišta znatno manje vlage. Zahvaljujući dospjelim padavinama donekle se popravilo stanje vlage i u površinskom sloju. Kako bi se kvalitetno obavila sjetva proljećnih usjeva i krenulo ravnomjerno klijanje i nicanje neophodne su nove, veće količine padavina.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Agroprognoza Bolesti voća Pojava insekata Vinova loza Sedmični bilten RHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.