Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 22.04.2024. 10:30

Ako je april vlažan, onda je valjan, a šta ćemo sa mrazom?

"Poslije aprilske grmljavine više mraza nema", kaže jedna narodna vremenska izreka. A, zvanična prognoza predviđa da će do 26. aprila, vremenske prilike, diktirati hladna zračna masa koja obiluje vlagom. Gdje je moguć mraz?

Foto: Ajdin Kamber/Fotobaza.ba
  • 130
  • 37
  • 0

Jutro je ovog ponedjeljka, 22. aprila, donijelo neuobičajeno niske temperature s mrazom na velikom dijelu naše zemlje. Umjereno do pretežno oblačno vrijeme zadržat će se danas do poslijepodnevnih i večernjih sati kada rijetko može pasti i malo kiše u zapadnim, sjeverozapadnim i centralnim područjima Bosne. 

"Poslije aprilske grmljavine više mraza nema", kaže jedna narodna vremenska izreka. A, zvanična prognoza predviđa da će do 26. aprila, vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, diktirati hladna zračna masa koja obiluje vlagom, koja se spustila sa sjevera Evrope. U takvim okolnostima u našoj zemlji se očekuje promjenljivo vrijeme uz česte padavine, povremeno pojačan vjetar i temperature niže od prosječnih za ovo doba godine. Stabilnije vrijeme uz uobičajene temperature očekuje se od 27. aprila, uz malu vjerovatnoću za povremene i kratkotrajne lokalne pljuskove u periodu od 3. do 7. maja. 

Sutra pogoršanje

Prema prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od sutra se očekuje pogoršanje vremenskih prilika, koje će se sa sjeverozapada proširiti na ostatak zemlje i zadržati do petka 26. aprila, uz više padavina u Hercegovini, te svakodnevne smjene kišnih i stabilnih perioda. Snježni pokrivač formiran na planinama, postepeno će se otopiti. Za vikend slijedi smirivanje vremena, sa više sunčanih sati i slabim izgledima za kratkotrajne lokalne pljuskove.

U pogledu temperaturnog režima, najhladnije jutro je danas, sa minimalnim temperaturama između -2 i 3 u unutrašnjosti, na jugu i sjeveru do 5 °C. Vjerovatnoća pojave mraza izraženija na visoravnima istočne i centralne Bosne. Potom, u nastavku sedmice jutra postepeno toplija, uz opasnost od slabijeg mraza pretežno pri tlu, u dane narednog vikenda sa pozitivnim jutarnjim vrijednostima.

Maksimalne dnevne temperature početkom sedmice od 4 do 9 u većem dijelu Bosne, na jugu do 15 °C. Iz dana u dan, sa blagim zatopljenjem i do kraja sedmice dostizaće u unutrašnjosti između 13 i 16, u Hercegovini i Posavini od 18 do 20 °C, lokalno i koji stepen iznad.

Prispjele padavine dodatno će popraviti sadržaj vlage u tlu, što će pogodovati proljetnim usjevima i umanjiti negativne efekte eventualne pojave jutarnjeg mraza. Krajem sedmice preovladavat će povoljnije prilike za rad na otvorenom.

Prognoza po danima

U utorak, 23. aprila, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima na krajnjem sjeverozapadu Bosne je moguća kiša. Poslije podne i tokom noći kiša ili lokalni pljuskovi u većini područja. Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna na sjeverozapadu Bosne od 6 do 10, u ostatku Bosne od 12 do 18, na jugu zemlje do 21 °C.

Uumjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima zadržat će se i u srijedu, 24. aprila. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 8 do 14, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 16 °C.

U četvrtak, 25. aprila, umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Padavine uglavnom poslije podne i dio večeri. Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeveroistočni, u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 9 do 15, na jugu zemlje do 17 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme bit će u petak, 25. aprila. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 10 do 16 °C.


Tagovi

Agroprognoza Sedmična prognoza Prognoza vremena FHMZ Mraz Kiša Prognoza za april


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.