Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva
  • 12.12.2018. 09:30

Sok od tikve prava je energetska bomba - pasteriziran duže traje

Ako imate viška ovoga povrća, ili ste načeli veliku tikvu pa ju ne možete potrošiti, evo recpeta za izradu soka koji je prava energetska bomba koja će vas uz još koji zdravi sastojak, čuvati od bolesti ove zime.

Foto: Bigstockphoto/LM Production
  • 2.815
  • 229
  • 0

Tikva, u bilo kojem svom obliku, bilo da se radi o slatkoj butternut tikvi ili običnoj stočnoj tikvi, savršena je zimska namirnica. Možete ju peći, od nje praviti juhu, pire, pekmez, savršen je nadjev za pite, ali i odlična kao sok.

Tikva je nutritivno visokovrijedna namirnica. Sadrži puno vitamina A i C, kalija, fosfora, kalcija, magnezija, ali i drugih vitamina i minerala. Istovremeno, njezina energetska vrijednost je mala, tek 26 kalorija na 100 grama svježe tikve. 

Slatki ćevap od tikve, jesenja domaća poslastica

Ako imate viška ovoga povrća, ili ste načeli veliku tikvu pa ju ne možete potrošiti, evo recpeta za izradu soka koji je prava energetska bomba koja će vas uz još koji zdravi sastojak, čuvati od bolesti ove zime. 

Temeljni recept i varijacije na temu

Temeljni recept se sastoji u tome da tikvu isječenu na komade ubacite u zavrelu vodu. Kuhajte kratko, tek toliko da ju obarite. Kada se malo prohladi, dodajte po želji još vode, šećera (ili još bolje meda) i limunovog soka i zajedno izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. 

U slučaju da je tikva slatka, ne pretjerujte sa šećerom. 

Naravno, uvijek postoje varijacije na temu pa tikvu možete kombinirati sa jabukama ili mrkvom. Tada prije stavite kuhati mrkvu ili jabuke, a nakon toga kratko i budneve. Nakon što su kuhane, dodajte po želji vodu, šećer, limunov sok ili limuntus te izmiksajte. Ako želite bistriji sok, procijedite kroz nekoliko slojeva gaze. 

Uvijek možete eksperimentirati sa začinima, a sa tikvom se odlično slažu đumbir, kurkuma i cimet koji su sjajni zaštitnici u borbi protiv virusa i bakterija. U vodi prije nego što stavite tikvu, možete kuhati korijen đumbira ili štapić cimeta, a ako su mljeveni, dodajte ih kasnije. 

Pasterizacija soka za dulje trajanje 

Ovako napravljen sok lijevajte u sterilizirane boce i čuvajte u hladnjaku. Ako želite da vam duže traje, tada ga pasterizirajte. To znači da ćete boce staviti u dublju posudu i napuniti vodom tako da 3/4 boce bude u vodi. Na dno posude svakako stavite krpu i ne dopustite da se boce dodiruju.

Postupak pasterizacije traje oko 25 minuta, na 75°C što znači da voda ne smije ključati, nego "šuštati". Kada je pasterizacija gotova, ostavite boce u vodi dok se potpuno ne ohlade. 

Pasterizirati možete i u pećnici. Boce stavite u pećnicu, namjestite temperaturu na 75°C i držite na toj temperaturi dok ne vidite da se u soku pojavljuju mjehurići koji "putuju" prema gore. Tada isključite pećnicu i ostavite da se sokovi skroz ohlade. 

Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a kada sok otvorite, držite ga u hladnjaku i popijte u nekoliko dana. 


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Tikva Sok od tikve Pasterizacija Recpet Energetska bomba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.