Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klima i voće
  • 16.04.2024. 15:00

Uticaj suše i vjetra na voće: Voda se gubi i iz zemljišta i iz biljaka

Po pravilu, sortama kasnijeg zrenja potrebna je veća količina vode od ranijih sorti. Ista voćka nema podjednake zahtjeve za vodom u različitim razdobljima godišnjeg ciklusa.

Foto: Depositphotos/ikerby36
  • 55
  • 28
  • 0

Nedostatak ili deficit vode ili suša, bez obzira u kojem se dijelu vegetacije javi, ometa pravilno odvijanje fizioloških i biokemijskih procesa voćaka. U prvom dijelu vegetacije, u uslovima deficita vlage, cvjetanje kraće traje, a oplodnja cvjetova i zametanje plodova je lošije. Jaki vjetrovi, mada i slabiji povjetarac u uslovima povećanih temperatura može biti štetan, povećavaju  evapotranspiraciju (isparavanje vode iz tla i biljke).

Manjak vode remeti porast mladica i listova te se u kruni formira manji broj sitnijih listova. Zbog smanjenja fotosintetske površine lišća, u toj godini je i prinos organske tvari koje stvara voćka manji.

Lišće vuče vodu iz plodova

U drugom dijelu vegetacije, suša pospješuje prijevremeno opadanje plodova. S obzirom na to da je osmotski tlak lišća veći od osmotskog tlaka plodova, lišće u nedostatku vlage izvlači vodu iz njih. Preostali plodovi ostaju sitni i prijevremeno sazrijevaju.

Ukupno gledano, nedostatak vode dovodi do sljedećih pojava: slabo zametanje plodova, njihovo masovno prijevremeno opadanje i formiranje sitnijih i nekvalitetnijih. Sve ovo predstavlja pogubni niz posljedica po prinose. Istovremeno, zbog izrazitog manjka vode, diferenciranje cvjetnih pupoljaka je poremećeno pa je prinos i u narednoj godini doveden u pitanje.

Prijevremeno opadanje listova

U težim slučajevima, manjak vode dovodi do prijevremenog žućenja i opadanja listova i to od osnove prema vrhu (listovi na vrhu su u najpovoljnijem položaju, jer crpe vodu iz donjih listova), kao i sušenja perifernih grančica. Tada dolazi do prekida rasta mladica (ako suša potraje duže, a osim toga ako se u drugom dijelu vegetacije pojave oborine, može doći i do drugog vala rasta, što je nepoželjno).

Deficit vode izaziva i posljedice na korijenu, jer dolazi do odumiranja korijenovog rasta i usisavajućeg korijenja, a u težim uslovima i provodnog korijenja, prvo obrastajućeg, a zatim skeletnog.

Različite potrebe za vodom

U proizvodnoj praksi problem manjka vlage u zemljištu, a djelomično i u vazduhu, rješava se navodnjavanjem voćnjaka.

Voćke imaju nejednake zahtjeve za vodom. Tijekom godišnjeg ciklusa rasta i razvoja, potrebe za vodom jabučastih voćaka (dunje, jabuke, kruške) su više nego potrebe koštičavih (šljive, trešnje, višnje, breskve i marelice). U okviru iste vrste, potrebe različitih sorti su, također, vrlo različite.

Suša uzrokuje slabije zametanje plodova

Po pravilu, sortama kasnijeg zrenja potrebna je veća količina vode od ranijih. Ista voćka nema podjednake zahtjeve za vodom u različitim razdobljima godišnjeg ciklusa. U periodu mirovanja, zahtijeva daleko manje vode nego tijekom vegetacije. U vegetaciji, voda im je najpotrebnija u fazi intenzivnog rasta organa i u fazi sazrijevanja plodova.

Od ukupne količine vode koju usvoji preko korijenovog sustava, stablo u svoje stanice i tkiva ugradi svega 0,1 posto, a preostalu količinu prvenstveno preko procesa transpiracije ili isparavanja oslobodi u vazduhu.

Kako utiče vjetar?

Štetno djelovanje vjetra posebno dolazi do izražaja u fazi cvjetanja i u fazi sazrijevanja plodova. Pojava vjetra u fazi cvjetanja ometa oprašivanje, sprječavajući izlet pčela iz košnica. Pored toga vjetar isušuje žig tučka, onemogućavajući njegovu ulogu u prijemu i klijanju peludi. Ovakav žig ne luči sekret koji treba zalijepiti dospjelu pelud i spriječiti njegovo odnošenje. Ukoliko polen i ostane na žigu, bez sekretne tekućine ne može nabubriti i pustiti polenovu cjevčicu kroz stub tučka. Neklijanje peludi smanjuje postotak oplođenih cvjetova, a time i prinos u istoj godini.

U fazi zrenja plodova, pogotovo kod koštičavih voćaka, zbog oslabljene veze između peteljke ploda i plodonosne grančice (kratka peteljka), vjetar jačeg inteziteta (brzine veće od 10 metara u sekundi) masovno ruši plodove. Pri udaru o zemlju trpe mehanička oštećenja, koja ih čine tržišno neinteresantnim, odnosno neupotrebljivim. Jedino se mogu koristiti kao sirovina za daljnju preradu.

Plodovi sorti jabuke s dugim i tankim peteljkama opadaju u manjoj mjeri u fazi zrenja, jer elastičnost peteljke amortizira mehanički pritisak zračne struje.

Olujni vjetrovi, osim rušenja plodova lome grane, krive i čupaju cijela stabla i konstrukciju zaštitnih mreže.

Vjetrozaštini pojasevi 

Zračne struje potpomažu širenje štetnika voćaka i onemogućavaju izvođenje njihove zaštite. Posredno djelovanje vjetra ispoljava se kroz povećanje štetnih efekata suše. Zračna strujanja intenziviraju gubitke vode iz zemljišta, ali i iz biljaka. Pri vjetrovitom vremenu intenzitet transpiracije (odavanje vode u vidu vodene pare iz žive biljke) veći je za dva do šest puta.

Zaštita voćaka od štetnog djelovanja vjetra izvodi se postavljanjem redova uspravno na pravac najčešćih zračnih struja i podizanjem vjetrozaštitnih pojaseva.


Tagovi

Voćke Nedostatak vode ili suša Suša u vegetaciji Navodnjavanje voćaka Potrebe voćaka za vodom


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.