Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskva
  • 17.04.2024. 15:00

Pepelnica breskve: Širenju zaraze doprinose i nove sorte?

Pepelnica breskve predstavlja jednu od značajnijih bolesti breskve. Širenju zaraze doprinose i neke nove sorte, među kojima ima i veoma osjetljivih

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 86
  • 23
  • 0

Pepelnica breskve (prouzrokovač Sphaerotheca pannosa. Lev.) predstavlja jednu od značajnijih bolesti ovog voća. Širenju zaraze doprinose i neke nove sorte, među kojima ima i veoma osjetljivih. Parazit je prisutan svagdje, a javlja se u većem ili manjem intezitetu zavisno od klimatskih prilika i osjetljivosti sorata. Štete mogu biti velike na plodovima, a naročito na nektarinama koje su osjetljivije. Prijevremeno opadanje lišća zbog ove bolesti izaziva nedovoljno zdrvenjavanje mladara, koji lako izmrznu tokom zime.

Manifestovanje bolesti

Bolest se ispoljava prvo na vrhovima mladara. Na listovima, izbojcima i katkada plodovima izbijaju bjelkaste prevlake, koje se brzo šire. Suše se listovi i izbojci, plodovi trunu. Zaraza ponekad može biti takva da je sve lišće na mladarima pokriveno prljavo bijelom prevlakom. Zato je ono sitno i deformisano. Inficirani cvjetovi se brzo suše i izumiru. Parazit se najlakše uočava na sortama sa crvenim lišćem.

Štetnost se naročito ogleda u sljedećem: Micelija patogena prekriva list, koji se savija uslijed velikog napada i opada. Plod je osjetljiv kod sorata breskve sa dlačicama, ali u posljednje vrijeme nektarine više stradaju. Najveća osjetljivost ploda je odmah nakon zametanja, te micelija gljive zauzima veliku površinu ploda, kada može doći i do njegovog otpadanja. U kasnijim fazama razvoja, postaje otporniji.

Kako se razvija?

Prezimljavanje ovog patogena je u zaraženim pupoljcima u vidu micelije. U proljeće sa kretanjem vegetacije ona prati rast listova i inficira ih. Tačnije, kretanjem vegetacije se aktivira i stvara veliki broj spora (konidija). U toku daljeg perioda zaraza se obnavlja pomoću spora. 

Gljiva pepelnice parazitira osim breskve, badem i kajsiju.

Načini suzbijanja 

U manjim voćnjacima treba orezivati zaražene mladare još u toku vegetacije. Zimi osušene i smežurane orezati. Gdjee se pepelnica redovno javlja prskati preventivno. U tom slučaju prska se iza cvjetanja, sa ponavljanjem kada su mladari dugi 10 - 15 cm. Ako se bolest ipak pojavi nastavlja se sa prskanjem svakih 10 - 14 dana, dok se širenje bolesti ne zaustavi. U najčešćim slučajevima dovoljna su dva do tri hemijska tretmana po pojavi bolesti.

Preparati: Preporučuje se proizvođačima tretmani breskve za suzbijanje pepelnice nekim od sljedećih preparata koji sadrže aktivne materije:

  • a.m. dinokap, u koncentraciji 0,04 - 0,05 % ili
  • a.m. elementarni sumpor u koncentraciji 0,35 - 0,4 % ili
  • a.m. tebukonazol 0,75 l/ha.

Tagovi

Pepelnica Manifestacija bolesti Prouzrokovač bolesti Razvoj bolesti Praćenje bolesti breskve Suzbijanje pepelnice breskve Uzgoj breskve


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...