Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena energija
  • 19.04.2024. 10:30

Kako iskoristiti 100.000 tona biomase usko-sanskih šuma?

Riječ je o količini mase koja odgovara proizvodnji od 100.000 MWh godišnje. Danas je potpuno neiskorištena.

Foto: FMPVŠ
  • 58
  • 62
  • 0

Kako iskoristiti 100.000 tona biomase s područja kojim upravlja ŠPD "Unsko-sanske šume", a koja nastaje kao rezultat otpada prilikom sječe i obrade drveta, bila je tema sastanka federalnih ministara poljoprivrede, turizma i energije, Kemala Hrnjića, Nasihe Pozder i Vedrana Lakića sa nadležnim predstavnicima ovog resora iz USK.

Učesnici sastanka posebno su istakli značaj očuvanja okoliša i čišćenja šuma od ovog neiskorištenog šumskog potencijala.

"Na ovaj način nastojimo da 'očistimo' naše šume i iskoristimo ono što trenutno nije adekvatno zbrinuto ili propada, te za naše kompanije osiguramo karbonske kredite koji će vrlo brzo biti jedan od ključnih faktora u pozicioniranju na tržištu Evropske unije", kazao je ministar Hrnjić, dodavši kako cjelokupna tehnologija i koncept zastupljen u EU ima rigorozne ekološke standarde.

Radi se o tzv. održivoj zelenoj energiji, koju potiče EU i koja je u skladu sa Green deal-om i drugim međunarodnim propisima i konvencijama.

"Vrlo je bitno da BiH ima što veći udio kogeneracijske proizvodnje, odnosno da koristi različite izvore u procesu proizvodnje energije. Ukazano je da se radi o količini mase koja odgovara proizvodnji od 100.000 MWh godišnje", pojasnio je Hrnjić.

Pozder i Lakić dali podršku

Ministri Pozder i Lakić, ukazali su na potrebu izrade studije izvodljivosti koja bi dodatno ukazala na opravdanost ovog projekta. Njegova pozitivna strana je da energija i okoliš mogu biti na jednoj strani.

"Vjerujem da će ekonomska opravdanost projekta pokazati da naša zemlja treba slijediti put energetske tranzicije i uvoditi u sistem obnovljive izvore energije", kazala je ministrica Pozder.

"Tri ministarstva su dala načelnu podršku ideji koja brine o okolišu, a ujedno kroz zbrinjavanje neiskorištene šumske biomase doprinosi proizvodnji energije", naglasio je ministar Lakić.

Značajna prilika

Sastanku su prisustvovali i ministar privrede USK Armin Kardašević i direktor ŠPD "Unsko-sanske šume" Haris Koljić, koji su iskazali interes za učešće u pilot projektu kojim se nastoji iskoristiti biomasa i unaprijediti razvoj šumsko-privrednih društava i lokalnih zajednica.

"S obzirom na to da naš obim sječa iznosi 400.000 kubika u odnosu na količine od 570.000 koje su nam zakonski dozvoljene, tu vidimo značajnu poslovnu priliku za povećanje performansi rada preduzeća na bazi održivog korištenja svih potencijala šumskih resursa", kazao je Koljić.

Kroz prezentirani pilot projekt potiče se poslovna aktivnost, povećava obim naplate poreza, a lokalne zajednice i privreda imaju priliku za dodatni privredni razvoj.


Tagovi

Šumska biomasa Zlena energija Neiskorišteni potencijal Unsko-sanske šume Kemal Hrnjić Nasiha Pozder Vedran Lakić Armin Kardašević Haris Koljić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.