Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 19.04.2024. 18:00

Vakcina protiv ptičje gripe nije dovoljna zaštita - šta je još potrebno napraviti?

Ako vakcina nije učinkovita, virus se i dalje razmnožava, a da se kod životinja to ni ne primijeti, odnosno da zbog vakcine ne pokazuju nikakve simptome

Foto: Depositphotos/dewald@dewaldkirsten
  • 48
  • 55
  • 0

Vakcinacija protiv ptičje gripe ne može u potpunosti imunizirati ptice, navela je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u posljednjem izvještaju. Dala je i preporuke o testiranju uginulih ptica jednom mjesečno, kako bi se dokazala odsutnost bolesti te zaštitio promet peradi i proizvoda od njih. 

Vakcinacija ne može biti jedina mjera 

"Vakcinacija je važan alat u borbi protiv ptičje gripe i preporučuje se kao dio integriranog pristupa kontroli bolesti", rekao je voditelj EFSA-ine Jedinice za biološke opasnosti i zdravlje te dobrobit životinja, Frank Verdonck, u saopćenju za javnost te dodao da usprkos tome, postoji potreba za dodatnim nadzorom i provedbom mjera za smanjenje rizika od prijenosa virusa. 

Naime, kod vakcinacije peradi protiv ptičje gripe postoji opasnost da ipak dođe do infekcije visokopatogenim virusom. Ako nije dovoljno učinkovita, ovaj se virus može razmnožavati, a da se kod životinja to ne primijeti, odnosno da zbog vakcine ne pokazuju nikakve simptome. A to znači da još uvijek postoji opasnost od širenja na druge životinje, ali i na ljude. 

Zato je, prema EFSA-i, potrebno na mjesečnom nivou testirati najviše petnaest životinja po jatu, a koje su uginule u zadnjih 48 sati.

Ako se to kombinira s uobičajenim praćenjem ptičje gripe i kod vakcinisane i kod nevakcinisane peradi, tada je 99 posto sigurno da nema infekcije ovim virisom, navode. 

Raste broj eutanazirane peradi 

EFSA ove preporuke temelji na 3,5 miliona domaćih ptica uginulih ili eutanaziranih između decembra 2023. i marta 2024. na farmama peradi zaraženih visoko patogenom ptičjom influencom.

Prema podacima Evropske komisije, u razdoblju 2016.-17. ubijeno je više od devet miliona životinja, a 12,5 miliona u razdoblju 2020.-21.

Međunarodno priznate biosigurnosne mjere potrebne za suzbijanje širenja ove bolesti su masovno uništavanje i ograničenje prometa što ujedno znači i velike troškove za peradare i druga poduzeća. 

Zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Saudijske Arabije, na primjer, trenutno odbijaju kupovati od zemalja koje prakticiraju vakcinaciju zbog straha od uvoza virusa na njihov teritorij.

Zaražene i vakcinisane patke 

Ideja o Vakcinaciji posebno je potaknuta iz Francuske, koja je u oktobru 2023. započela taj program vrijedan 100 miliona eura te je računala na vakcinaciju više od 25 miliona ove peradi do 25. marta. Ono je obavezno za farme s više od 250 pataka kako bi se spriječila uginuća, eutanazija i ograničenje prometa. 

No, u januaru su nacionalne vlasti otkrile izbijanje virusa na farmi pataka koje su bile vakcinisane. Tada su izjavili da je poznato da ono ne eliminira u potpunosti rizik od infekcije, ali smanjuje kruženje virusa. 


Tagovi

Ptičja gripa Cjepivo EFSA Frank Verdonck Cijepljenje peradi Zaražena perad


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas