Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka
  • 14.04.2024. 10:30

Lucerku u kojoj ima korova stoka neće jesti: Koji su joj najveći neprijatelji?

Stručnjaci savjetuju pravovremenu zaštitu ovog usjeva, a naročito je važno uništavanje širokolisnih korova.

Foto: Depositphotos/cukugede
  • 57
  • 5
  • 0

Suzbijanjem korova u lucerki, postiže se veći prinos sijena, ono je boljeg tehnološkog kvaliteta, a usjev lucerke duže traje. Zato stručnjaci savjetuju pravovremenu zaštitu, a posebno je važno uništavanje širokolisnih korova kao što su rusomača, mišjakinja ili mrtva kopriva.

Sijeno lošijeg kvaliteta

"Lucerka je višegodišnja kultura koja se uzgaja nekoliko godina na istoj površini. Godinama je postojalo mišljenje, kod proizvođača, da nju ne treba štititi od korova. Međutim, kada su uvidjeli prednosti upotrebe herbicida, počela je njihova masovnija primjena", navodi savjetodavac iz PSSS Čačak Anđela Protić.

Ukoliko u usjevu ima korova, napominje ona, sijeno je lošijeg kvaliteta i stoka ga nerado jede.

"Poboljšanjem vremenskih uslova dolazi do kretanja kako lucerke tako i korova koji su joj konkurencija u potrebama prema hranljivim materijama, svjetlosti, vodi. Suzbijanje širokolisnih korova obavlja se u fazi mirovanja i tokom vegetacije. U fazi mirovanja lucerke, herbicidi se primjenjuju protiv zimskih i ranoproljetnih korova."

Rusomača najveći neprijatelj

U prvom otkosu, kada su u pitanju korovske biljke, najveći problem predstavlja biljka hoću - neću ili rusomača (Capsella bursa pastoris).

"Ona se javlja odmah nakon otapanja snijega i praktično kreće prije nego lucerka. Ako je usjev stariji, često ga preraste i u tom slučaju prvi otkos je praktično neupotrebljiv", kaže Protićeva.

Osim rusomače, problematični korovi su mišjakinja (Stellaria media), mrtva kopriva (Lamium sp.), čestoslavica (Veronika sp).

Кako odabrati i pripremiti parcelu za setvu lucerke i crvene deteline?

Širokolisni korovi u ovom usjevu suzbijaju se upotrebom herbicida na bazi aktivne materije:

  • imazamoks 1,0 – 1,2 l/ha;
  • tifensulfuron metil 15 – 20gr/ha;
  • metribuzin 0,5 kg/ha;
  • bentazon 2,0 l/ha;
  • 2,4 DB (natrijumova so) 1,5-3,0 l/ha.

“Herbicide na bazi metribuzina i tifensulfuron metila treba primijeniti rano u proljeće, prije početka vegetacije. Mogu izazvati oštećenja nadzemnog dijela ako se primjene kasnije, nakon kretanja lucerke. One na bazi aktivne materije bentazon i 2,4 DB treba primijeniti po kretanju lucerke, kada je usjev 10 do 15 centimetara visine."

Podjela korova: Mogu biti jednogodišnji ili višegodišnji, uskolisni ili širokolisni

Ukoliko je u usjevu prisutna i korovska biljka štavalj (Rumex spp.) potrebno je spomenutim herbicidima dodati i onaj na bazi aktivne materije tifensulfuron-metil, koji ima dobro djelovanje na ovu korovsku vrstu. Preporuka za primjenu herbicida na bazi aktivne materije tifensulfuron metil i metribuzin odnosi se na stariju, zasnovanu lucerku. Herbicidi na bazi bentazona i 2,4 DB koriste se u toku vegetacije, a imazamoks se u zasnivanju lucerke kada se nalazi u fazi druge troliske.

Kako smo ranije pisali, za uspješnu proizvodnju ove kulture zemljište treba da bude duboko, rastresito, plodno i sa povoljnim vodno-vazdušnim režimom. To će joj omogućiti bolje snabdijevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost. 


Tagovi

Zaštita lucerke Mišjakinja Mrtva kopriva PSSS Čačak Anđela Protić Širokolisni korovi u lucerki Rusomača


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".