Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanska trešnja
  • 15.04.2024. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

U Mostaru raste više od 200 stabala prekrasne japanske trešnje

Japanske trešnje u Mostaru prvi su put posađene 2006. godine, a po japanskom vjerovanju, svaka opala latica donosi mir na zemlju.

Foto: Grad Mostar
  • 54
  • 44
  • 0

Park Zrinjevac u Mostaru bogatiji je za još jedno stablo japanske trešnje, koja je zasađena jučer u okvru Fesivala japanske trešnje "Sakura".

Priča o japanskoj trešnji u gradu na Neretvi traje već 18 godina, a po prvi put je u njenu čast organiziran i festival, kojem su uz domaćina, mostarskog gradonačelnika Marija Kordića, prisustvovali i predsjednica organizacije "IPIL IPIL no KAI" Toshiko Ito te rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Narine Sahakyan.

"Ovo je jedna posebna priča u Japanu, gdje mjesec dana traje Festival japanske trešnje i njima to jako puno znači. Tu finu priču jednim dijelom želimo prikazati i građanima Mostara. Nadam se da će ovo biti početak jedne lijepe tradicije, da se svake godine u isto ili slično vrijeme okupimo i uživamo u cvjetovima japanske trešnje", poručio je Kordić.

One za Japance imaju preveliku tradicionalnu vrijednost, pojasnio je Bojan Spasojević iz Gradske uprave Mostara te podsjetio kako se na projektu njihove promocije, sadnje i distribucije ovdje radi već 16 godina.

"Od šestog stoljeća postoji tradicija 'Hanami' koju prakticiraju u Japanu, a ona se sastoji u gledanju cvjetova i zapažanju njihove ljepote i prolaznosti. Japanske trešnje u Mostaru prvi su put posađene 2006. godine, a po japanskom vjerovanju, svaka opala latica donosi mir na zemlju, tako da broj latica koji opadne u toku jedne godine je neki ekvivalent tome", rekao je Spasojević.

Na području Mostara do sada je zasađeno 220 japanskih trešanja.


Tagovi

Japanske trešnje Festival Mostar Bojan Spasojević Marijo Kordić Toshiko Ito Narine Sahakyan


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.