Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 16.04.2024. 16:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Donji Vakuf

Posjetili smo mnogobrojne izlagače na Danima organske proizvodnje u Donjem Vakufu

Posjetioci su imali priliku da istraže širok spektar proizvoda, od kojih su najviše pažnje privukli pčelinji. No, bilo je tu predmeta od drveta, suhomesnatih delicija, sireva i mnogočeg drugog

Foto: Jasmin Hodžić
  • 132
  • 12
  • 0

Donji Vakuf je danas, 16. aprila bio domaćin jednog od najvažnijih događaja za ljubitelje organskih proizvoda - Sajma organske proizvodnje. Ova manifestacija okupila je mnoge izlagače iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, predstavljajući bogatstvo ponude zemlje.

Posjetioci su imali priliku da istraže širok spektar proizvoda, od kojih su najviše pažnje privukli pčelinji. Med, propolis, vosak - sve je bilo dostupno u obilju, pripremljeno sa pažnjom i ljubavlju od strane lokalnih pčelara.

Pčelinji proizvodi bili su hit

Osim toga, posjetioci su mogli da uživaju u raznovrsnim proizvodima, od melema, preko sireva i suhomesnatih do predmeta od drveta, koji su bili ponuđeni i izloženi.

Ono što je posebno upečatljivo bila je raznolikost izlagača koji su došli iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine. Zenica, Visoko, Busovača, Novi Travnik, Travnik - samo su neka od mjesta koja su bila zastupljena na sajmu. Ova raznovrsnost nije samo obogatila ponudu, već je i oslikala bogatstvo tradicije i kulture koja se krije u svakom kutku naše zemlje.

Ovaj sajam nije samo prilika za kupovinu kvalitetnih proizvoda, već i prilika za zajedništvo i razmjenu iskustava. Posjetioci su imali priliku da razgovaraju direktno sa proizvođačima, da saznaju više o procesu proizvodnje i da probaju različite proizvode, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo.

Hatidža najstarija učesnica sajma

Među izlagačima se istakla i Hatidža Šabanović iz Busovače, koja je bila najstarija učesnica sajma. Ona je predstavila svoje proizvode od voća, uključujući organske sokove bez dodatog šećera, ističući njihovu 100% prirodno i zdravo porijeklo. 

S ponosom je istakla svoje sedamdesete godine i spomenula kako joj sinovi nesebično pomažu u organizaciji sajma. Unatoč penzionerskim danima, njoj ništa nije teško kada je u pitanju promoviranje zdravog načina života i njenih proizvoda.

Posjetitelji su joj srdačno zahvalili na njenim lijepim riječima i podršci te su joj poželjeli mnogo uspjeha u daljem radu, a gospođa Hatidža obećala da će potražiti članak o sajmu na internetu uz pomoć svojih sinova, što je dodatno pokazalo njen entuzijazam i otvorenost prema novim tehnologijama.

Bogata ponuda

Na sajmu su se istakli i drugi učesnici koji su obogatili ponudu i privukli pažnju posjetilaca.

Firma "Zlatne kapi", koju predstavlja Ermin Delić iz Zenice se istakla sa visokokvalitetnim medom i proizvodima od meda.

Širok asortiman

Čajeve, meleme i pčelarske proizvode ponudila je firma "Bim Kurtović", u vlasništvu Emsada Kurtovića. Njihov je štand bio omiljeno mjesto posjetilaca koji su tražili prirodne proizvode za njegu i zdravlje.

Jedan od najzanimljivijih izlagača bio je Ismet Šahinović iz Novog Travnika, koji se specijalizirao za ručno izrađene posude od drveta. Ovi su unikati privukli mnogo pažnje i pohvala posjetilaca koji cijene tradicionalnu obradu drveta i autentičan dizajn.

Sajam ne bi bio potpun bez prisustva Nevzete Babić iz Visokog, koja je ponudila suhomesnate proizvode, uključujući sir i stelju. Pripremljeni s ljubavlju i po tradicionalnim receptima, bili su omiljeni među posjetiocima koji su uživali u autentičnom ukusu domaće kuhinje.

Delcije Babićevih

Tu je i pionir organske proizvodnje

Naravno, na ovoj manifestaciji nije nedostajalo ni prisustvo pionira organske proizvodnje, Sejada Hercega. On nije samo izlagač, već je i jedan od suorganizatora sajma, čime je dao značajan doprinos organizaciji ovog događaja.

Predstavio je široki asortiman koji obuhvata čajeve, meleme, sokove, sirupe, dodatke i pripravke organskog porijekla skoro svih biljnih vrsta. Njegovi proizvodi su postali sinonim za kvalitet i pouzdanost te su ih mnogi posjetioci s oduševljenjem probali i kupili.

Dobro poznati Hercegovi proizvodi

Njegova prisutnost na sajmu nije samo doprinijela raznovrsnosti ponude, već je također bila inspiracija za druge proizvođače i posjetitelje, pokazujući kako je moguće ostvariti visok nivo kvaliteta i uspjeha u ovom sektoru. 

Ukupno, Sajam organske proizvodnje u organizaciji Asocijacije organskih proizvođača Srednjobosanskog kantona je bio uspješan događaj koji je promovisao važnost proizvoda ove vrste i podršku lokalnim proizvođačima. Nadamo se da će ova manifestacija nastaviti da raste i razvija se, donoseći još više divnih proizvoda i prilika za zajednicu Donjeg Vakufa i šire. 


Tagovi

Organic Zdravo Sajam Zdrava hrana Organska proizvodnja Donji Vakuf Hatidža Šabanović Bim Kurtović Zlatne kapi Ismet Šahinović Nevzeta Babić


Autor

Jasmin Hodzic

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.