Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poribljavanje
  • 29.02.2024. 13:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Dabar i Sanica spremne za ribolovnu sezonu: Ubačeno 1.500 komada pastrmke

Nakon nekoliko godina odobren lov na potočnu pastrmku u rijeci Dabar, ali uz određena ograničenja.

Foto: SRD "Devet rijeka"
  • 154
  • 31
  • 0

Lijeve pritoke sane, rijeke Dabar i Sanica, poribljene su potočnom pastrmkom lovne veličine. Riječ je o redovnoj akciji Sportsko ribolovnog društva "Devet rijeka" iz Sanskog Mosta, te prvoj koja je organizirana u ovoj kalendarskoj godini.

Poribljavanje je izvršeno u sklopu priprema za predstojeći otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku. Radi se o ribi koja je nabavljena u ribogojilištu u Konjicu sredstvima samog društva te uz finansijsku pomoć Općine Sanski Most, koja redovno podržava ovakve aktivnosti, javlja lokalna RTV Sana.

300 kilograma ribe

Ukupno je nabavljeno 300 kilograma ili više od 1.500 komada pastrmke lovne veličine. Potočna pastrmka je autohtona vrsta ribe koja obitava jedino u potpuno čistim i nezagađenim riječnim vodotocima. Kako je potvrdio predsjednik SRD "Devet rijeka", Ermin Grozdanić Crni, nakon nekoliko godina odlučili su da odobre lov na potočnu pastrmku na rijeci Dabar za sve svoje članove, ali uz određena ograničenja.

"Važno je naglasim da je na Dabru dozvoljen ribolov svim članovima koji imaju urednu našu dozvolu. Nema više dnevnih dozvola, dva komada se mogu ponijeti", rekao je Grozdanić.

Riblji fond revitaliziran u značajnoj mjeri

U proteklim decenijama njena brojnost je bila smanjena, najviše zbog zagađenja i prekomjernog izlovljavanja. No, u posljednjih nekoliko godina riblji fond je značajnoj mjeri revitaliziran.

"Od subote, 2. marta, puštamo ovaj dio ovdje do izvora za naše članove bez naknade, s tim da će biti kontrole. Na ostalim mjestima, Sanica i Sana, već prvog marta mogu oficijelno loviti pastrmku", rekao je Džems Hodžić, ribočuvar.

Očišćene obale uz rijeku

Riba koja je puštena u Dabar i Sanicu prošla je i potrebnu veterinarsku kontrolu, te je utvrđeno da se radi o zdravim primjercima. U sklopu priprema za predstojeći otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku sanski ribolovci, uz pomoć članova Airsoft kluba "Kojot" proveli akciju čišćenje i uređenja izletišta i obala rijeke Dabar. Prema riječima ribočuvara Teufika Hasanića, odaziv ribolovaca nije bio na očekivanom nivou.

"Stvarno žalosno, ovakvo društvo koje je respektabilno, jedno od najboljih u državi, u Federaciji smo sigurno jedni od najjačih, da se tako ophodi prema rijeci i okolini", ocijenio je Hasanić.


Tagovi

Potočna pastrmka Ribolovna sezona Rijeka Dabar Dijeka Sanica SRD Devet rijeka Ermin Grozdanić Crni Džems Hodžić Teufik Hasanić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]