Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 20.04.2024. 14:00

Ovo nas čeka: Šta muči evropske poljoprivrednike? Predstavljeni rezultati ankete o ZPP-u

Preliminarne rezultate ankete koja bi trebala dati odgovore na pitanja koja su to najveća birokratska opterećenja ZPP-a zbog kojih su mjesecima trajali protesti poljoprivrednika širom EU, otkrila je Evropska komisija.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 83
  • 5
  • 0

Evropska komisija predstavila je preliminarne rezultate ankete koja bi trebala dati odgovore na pitanja koja su to najveća birokratska opterećenja Zajedničke poljoprivredne politike, a zbog kojih su mjesecima trajali protesti poljoprivrednika šrom EU. 

Upitnik je bio dostupan na svim jezicima od 7. marta do 8. aprila, a pristiglo je gotovo 27.000 odgovora čija detaljna analiza slijedi u drugoj polovini godine.

Između ostalog, naveli su da su među ispitanicima 81% bili poljoprivrednici koji su podnijeli zahtjev za podršku, dok su ostatak oni koji nisu podnijeli (16%) ili je riječ o poljoprivrednim savjetnicima i drugim subjektima.

Muke po geotagiranim fotografijama  

Od onih koji su odgovorili, 36% poljoprivrednika bilo je staro između 50 i 64 godine, a 48 posto između 30 i 49 godina. Gazdinstva manja od 5 hektar predstavljalo je 10% ispitanika, dok 39% radi na gazdinstvima od 5 do 50 ha.

Inače, kažu iz Komisije, prosječna veličina gazdinstva u Evropskoj uniji je 17,4 hektara. Od vrsta proizvodnje kojom se bave, najzastupljeniji odgovori bili su žitarice i ostale ratarske kulture, zatim goveđe meso i mliječni proizvodi, vino i maslinovo ulje.

Anketa je otkrila da 33% ispitanika radi više od 6 dana svake godine na administrativnim poslovima povezanim sa zahtjevima za podršku. Za njih 24% to je 5 do 6 dana, a 1 do 4 radna dana za 38%. Istaknuto je i da čak 78 posto poljoprivrednika koji podnose zahtjev za podršku koristi neku vrstu vanjske pomoći za pripremu i podnošenje. Pomoć im pružaju udruženja poljoprivrednika i zadruge u 36% slučajeva, privatne kompanije poput konsultantskih kuća ili banaka (25%) ili javna tijela (18%).

Polovina ispitanika koji podnose zahtjeve za podršku navela je da ne koristi mobilne uređaje za izradu geo-tagiranih fotografija. Od 50% onih koji ih koriste u tu svrhu, polovina ima problema s njima, posebno zato što smatraju da oduzima puno vremena, da ih nije lako koristiti ili da im nedostaje povratna informacija o tačnosti prikazane slike.

Manje kontrola na terenu 

Što se tiče provjera na terenu u posljednje 3 godine, 36% farmi obuhvaćenih istraživanjem posjećeno je jednom, dok je 16% imalo najmanje 3 kontrole. Ove posjete također mogu uključivati inspekcije koje nisu povezane sa ZPP-om. Priprema i praćenje kontrola na licu mjesta zahtijevalo je između pola i jednog dana rada za 63% kontroliranih poljoprivrednika.

Podsjećaju i da je Komisija u svojim prijedlozima za ublažavanje strogih pravila, najavila da će pojednostaviti metodologiju za određene provjere, s ciljem smanjenja broja dolazaka poljoprivrednim gazdinstvima od strane nacionalnih uprava do 50 posto, a sve kako bi poljoprivrednici imali više vremena posvetiti se svom osnovnom poslu.

Sada slijede individualni razgovori s poljoprivrednicima i poljoprivrednim organizacijama, a što će biti dio detaljne analize koja će biti objavljena u jesen 2024.


Tagovi

Europska komisija Anketa ZPP Biokratska opterećenja Administracija GAEC uvjeti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.