Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Specifična godina
  • 19.04.2024. 13:30

Zahlađenje prekinulo medobranje, ali nema brige: Sve je cvjetalo i medilo

Vjeovatno će sada biti i rojevog nagona, stoga bi pčelari trebali posvetiti pažnju pregledu košnica i spriječiti rojenje koje je štetno za medobranje.

Foto: Senad Hodžić
  • 154
  • 67
  • 0

Uranjeno cvjetanje voća i bagrema naglo su proteklih dana prekinuli kiša i snijeg. Behara više nema, ali za pčele “nema zime”. Medobranje je ove godine počelo 20-tak dana ranije pa su nektara i polena imale u izobilju, odnosno dobro su se razvile i pripremile za predstojeće paše.

"Medobranje je prva četiri dana bilo izuzetno dobro, ljudi koji su vozili pčele na bagrem u Posavinu, Modriču i Podrinje pošli su izuzetno dobro, imali su prinose i po četiri, pet kilograma dnevno", kaže nam Senad Hodžić, predsjednik Saveza pčelara TK koji je dva dana "ujagmio" po više od četiri kilograma.

Specifična godina

Zahlađenje je prekinulo medobranje pa su pčele sada malo aktivne i troše zalihe. Prema riječima Hodžića, vjeovatno će biti i rojevog nagona, stoga bi pčelari trebali posvetiti pažnju pregledu košnica i spriječiti rojenje koje je štetno za medobranje ili da formiraju nove rojeve.

Nadati se je, kaže nam, da bagrem još nije prošao u visočijim dijelovima, gdje nije bio još iscvjetao. Onaj koji treba da cvjeta nije oštećen i on će dati do 30-40 posto nektara u odnosu na onaj prvi.

Cvjetanje lipe očekuje se u maju

"Odmah poslije bagrema, a možda će se i preklopiti je bagremac, uvijek je bilo lufta 7-10 dana, tako da je ova godina specifična jer će cvjetnice ići jedna za drugom i preklapati se, tako da očekujemo i lipu u maju, prije je bila u junu zato se zove mjesec lipanj", dodaje ovaj pčelar i kaže kako treba očekivati dobru godinu.

Sve medilo i cvjetalo

Iako je bagremova paša poprilično uništena, pčele imaju hrane za sebe i nije potrebno intervenisati jer je voćna paša bila obilna i dobra. Sve je medilo i cvjetalo. S obzirom na to da temperature i dalje osciliraju, prilikom pregleda košnica treba biti oprezan.

"Pregled treba izvršiti u najtoplijem dijelu dana, otprilike od 12 sati, jer je tada na suncu, gdje su i košnice, toplo. Ne treba odugovlačiti, kratko pregledati, zatvoriti je i pustiti ih da rade", savjetuje Hodžić na kraju našeg razgovora.


Tagovi

Medobranje Zahlađenje Senad Hodžić Bagremova paša Lipa Pčele u aprilu


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.