Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leptirov grm
  • 19.04.2024. 07:30

Ljetni jorgovan se brzo razmnožava i stvara ovisnost kod leptira?

Prva tvrdnja je tačna, no širenje sjemena se može kontrolirati. A druga - za nju nema naučnih dokaza. Evo šta trebate znati o budleji

Foto: Depositphotos/Nowhereman
  • 36
  • 4
  • 0

Ljetni jorgovan, budleja, leptirov grm (Buddleja davidii) - sve su ovo nazivi za biljku koja svojim cvjetovima privlači prvenstveno leptire, ali i druge oprašivače. Vrlo je atraktivna, a cvate tokom cijelog ljeta, brzo raste te može dostići visinu od 1,5 do 3 metra

Atraktivna i jednostavna za održavanje

Potječe iz Kine i Japana, ali se brzo udomaćila u Evropi. Cvjetovi joj mogu biti u različitim bojama uključujući ljubičastu, ružičastu, plavu ili bijelu. 

Relativno je jednostavna za održavanje. Voli osunčano ili mjesto u polusjeni te dobro drenirano tlo. Sezona cvjetanja mu je od juna do avgusta, a može se produžiti redovnim uklanjanjem uvenulih cvjetova.

Brzo se razmnožava u prirodi

Jedan ljetni jorgovan proizvede oko 3 miliona sjemenki koje su vrlo lagane i pomoću vjetra mogu prijeći velike udaljenosti. Osim toga, njegovo sjeme u tlu može zadržati klijavost 40 godina. Zbog ovih se razloga ta biljka iz vrtova brzo razmnožava u prirodi, a ponegdje dovodi do istiskivanja domaćih biljnih vrsta što ju čini invazivnom. Ovo može dovesti do smanjenja bioraznolikosti. 

Kako bi se spriječilo širenje sjemena, cvjetove treba odrezati ubrzo nakon cvatnje, ili dok još cvatu pa njime ukrasiti dom. Osim toga, postoje i sorte koje se ne mogu razmnožavati sjemenom. 

Stvara ovisnost kod leptira? 

Leptirov grm ima intenzivan i ugodan, slatkasti miris što posebno privlači leptire, pčele i druge oprašivače. Smatra se medonosnom biljkom, a postoje tvrdnje da nektar sadrži tvari slične nikotinu zbog čega kod leptira stvara ovisnost i čini ih lakim plijenom kod ptica i šišmiša koje se njima hrane. 

Ipak ne postoje naučne studije koje bi potvrdile ove navode pa nema razloga da ne uzgojite ljetni jorgovan u svom vrtu, ali - budite odgovorni i kontrolirajte njegovo razmnožavanje. 


Tagovi

Budleja Leptirov grm Ljetni jorgovan Sezona cvjetanja Klijavost sjemena Smanjenje bioraznolikosti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]