Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada KS
  • 16.04.2024. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Više od sedam miliona KM za projekte šumarstva u KS

Najznačajnija sredstva planirana su za kapitalne projekte iz šumarstva, a kojima će se vršiti obnova šuma od posljedica elementarnih nepogoda

Foto: KJP "Sarajevo-šume"
  • 75
  • 8
  • 0

Više od sedam miliona maraka predviđeno je za oblast šumarstva u Kantonu Sarajevo. Programom utroška namjenskih sredstava za 2024. godinu, koji je usvojila Vlada KS, precizirani su obim i dinamika finasiranja i sufinansiranja projekata iz oblasti šumsko-uzgojnih radova i projekata integralne zaštite šuma.

Dio sredstava namijenjen je za transfer pojedincima i ona će se koristiti samo za realizaciju aktivnosti uzgoja i zaštite šuma i šumskog zemljišta u privatnom vlasništvu, uz napomenu da su privatne šume u proteklom periodu značajno devastirane.

S obzirom da se radi o prirodnom bogatstvu nameće se potreba poduzimanja aktivnosti na njihovom pošumljavanju, a sve u cilju povećanja površina pod šumama. Navedena finansijska sredstva su planirana za realizaciju projekta pošumljavanja šumskog zemljišta u privatnom vlasništvu, a na osnovu odabira kandidata po osnovu provedenog postupka javnog poziva.

Drugi dio namijenjen je za transfer udruženjima i fondacijama, odnosno za pošumljavanja i ostale projekate na zaštiti okoliša koje će kandidirati neprofitne organizacije, nakon provedenog postupka javnog poziva.

Najznačajnija sredstva planirana su za kapitalne projekte iz šumarstva, a kojima će se vršiti obnova šuma od posljedica elementarnih nepogoda, unapređenje proizvodnje šumskog reprodukcionog materijala, očuvanje i unapređenje bioraznolikosti šumskih ekosistema, ulaganje u rekonstrukciju degradiranih i izdanačkih šuma, projektovanje, rekonstrukciju, izgradnju, nabavku nove šumarske infrastrukture, certificiranje gospodarenja šumama, pošumljavanje goleti i krša, unapređenje lovstva i općekorisnih funkcija šuma.

Također, sredstva su planirana i za naučno istraživački rad i stručno obrazovanje kadrova iz djelokruga rada ovog sektora, uvođenje ekološko prihvatljivih tehnologija u procesu gospodarenja šumama s ciljem zaštite okoliša, zaštitu šuma od požara, štetnih šumskih insekata i biljnih bolesti, nabavku opreme i izgradnju protivpožarne šumske infrastrukture, te druge projekte iz oblasti šumarstva koji su u funkciji ruralnog razvoja.

Sve predviđene aktivnosti imaju za cilj očuvanje, unapređenje, zaštitu i reprodukciju šumskih ekosistema, te racionalno gospodarenje šumskim resursima radi ostvarivanja ekoloških, socijalnih i ekonomskih funkcija šuma.


Tagovi

Program utroška Sredstva za šumarstvo Šume KS Očuvanje šuma Pošumljavanje Vlada KS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.