Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u aprilu
  • 01.04.2024. 07:30

April: Šta sijati, saditi i raditi u vrtu? Evo 7 savjeta

April je jedan od najljepših mjeseci za radove u vrtu jer nije još prevruće, zemlja je vlažna, idealna za sjetvu i sadnju većine povrća

Foto: Depositphotos/sid-vladimir69
  • 451
  • 34
  • 0

Dani su sve duži, vrijeme čak natprosječno toplo, zemlja dovoljno vlažna - vrijeme je savršeno za radove u vrtu.

April je vrlo intenzivan mjesec kada je riječ o sjetvi i sadnji povrća jer se tada na otvorenom sije većina kultura.

7 savjeta za radove u aprilu

Evo 7 savjeta o tome šta sijati, ali i na šta paziti, posebno u prvoj polovini ovoga mjeseca. 

1.  Do polovine mjeseca možete sijati grašak, mrkvu, salatu, rikolu, matovilac, rotkvice, daikon, i poriluk te posaditi crveni i bijeli luk. Ove vrste ne vole visoke temperature pa ako još niste, što ranije ih stavite u zemlju. 

2. Početkom druge polovine mjeseca posijte kukuruz, cveklu, blitvu, celer, kopar, peršin, posadite krompir, a i presadnice kupusa, cvjetače, korabe, raštike i drugih kupusnjača. 

Evo tablice dobrih i loših komšija u vrtu 

3. U drugoj polovini mjeseca posijte grah, mahune i bamiju, a direktnom sjetvom u zemlju - pod motiku, sada možete posijati paradajz, papriku, tikvice, krastavce i patlidžan, ali i začinsko bilje poput bosiljka, vlasca, ružmarina, kadulje. Ipak, budite oprezni i spremni na jutarnje mrazeve. U slučaju da se najavljuje minus, prekrijte ih navečer plastičnom bocom ili barem agritekstilom. Svakako pratite prognozu vremena i ravnajte se prema njoj. Bolje je i pričekati kraj mjeseca nego da ostanete bez usjeva. 

4. Kod pripreme gredica za zadnju i sjetvu, biljke koje ste uklonili, ostavite na hrpici, a kada se osuše, koristite kao malč. Imajte na umu da su maslačak (i pupovi i cvjetovi), mišjakinja, loboda, štavelj, kopriva - jestivi. Iskoristite ih u salatama, juhama ili kao prilog. 

5. Sada je vrijeme i za pripremu biljnih gnojiva. Naberite koprive, crnog sljeza i gaveza te potopite u vodu. Kada fermentira, dobili ste prirodno NPK gnojivo.

6. Pripremite ostale gredice za sadnju presadnica u maju, kao što su paradajz, paprika, tikvice, krastavci i drugo. Ako je razdoblje sušno, prekrijte ih malčem da se vlaga u zemlji što duže zadrži. 

7. Ako još niste, ovo vrijeme za rezidbu lavande, kadulje, ružmarina, mente i drugog ljekovitog bilja kojeg imate u svom vrtu. 

I još jedan savjet - neka vas sunce ne prevari, u ovom mjesecu itekako možete izgorjeti - zaštitite se svijetlom odjećom i šeširom. 

Pišite nam u komentaru, šta sve planirate raditi u aprilu u svom vrtu. 


Tagovi

Radovi u travnju Sjetva u travnju Sjetva povrća Proljetna sjetva Travanj Savjeti Sjetva mahuna Sjetva rajčice Sjetva paprike


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...