Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbjegla smrt
  • 20.04.2024. 16:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

"Devet života" junice Lize: Pitanje je zna li uopće da je goveče, ne ponaša se tako?

Na Smetove je došla s četiri dana starosti s farme muznih krava iz Čevljanovića. Danas je ova junica ponosna vlasnica svog "apartmana".

Foto: Selma Mujić
  • 418
  • 80
  • 0

Svega nekoliko dana Liza je imala kada je odvojena od majke i krajem te 2022. godine stigla na Smetove kod Zenice, u svojevrsni zoološki vrt, gdje ustvari završavaju one životinje kojima se posreći da izbjegnu smrt. Pisali smo tada o teletu koje je u ovo životinjsko carstvo, kod Amera Beganovića, stiglo kao poklon od jedne žene koja ga je željela spasiti klanja - kupila i poslala.

Liza je po dolasku, svoj prostor dijelila sa srndaćima, slične sudbine, a među njima, osim evidentnih fizičkih, nikakvih drugih razlika nije bilo. Družili su se kao najrođeniji.

Goveče koje nema cijenu

Danas je ova junica ponosna vlasnica svog "apartmana", koja nimalo stidljivo pozira posjetiocima u svim prilikama. Neke posmatra samo s "kućnog praga", drugima pusti da je pomaze dok je u svom ograđenom dvorištu i tako se šepuri sve dok ne stigne Amer. Već na sami njegov povik "cura moooja", padaju joj sve maske, pa pohita u njegov zagrljaj.

Liza odmah trči u zagrljaj vlasniku

Eto, kada posmatrate sa strane, baš je ovako kako piše, ni manje ni više, uopće se ne ponaša kao jedna obična junica, razigrana je kao dijete, prava maza.

"Došla je s četiri dana starosti iz Čevljanovića, s jedne farme muznih krava. Bila je tada vrlo slaba i bolešljiva, umirala je tri-četiri puta, uspjeli smo je spasiti i evo je sada velika junica koja ima 17 mjeseci, sad bi je svi kupili, ali ona je goveče koje nema cijenu", priča nam Beganović, dodavši da ne zna koje je pasmine, neka mješavina, ali da to ovdje nije ni bitno.

A, kako izgleda, sama Liza nije svjesna ni da je ustvari goveče i da bi možda trebala biti u štali. Ona jede banane, zimu provodi većinom u svom dvorištu i ne smeta joj ama baš ništa.

"Po snijegu, kiši, ledu, ona je uvijek napolju. Kada je ove zime padala ledena kiša uveo sam je u štalu, ona nije htjela ni da jede ni da pije, ništa. Samo je tražila da ide napolje. Ima i deblju dlaku u odnosu na druge krave, jer se već privikla, adaptirala, na zimske vremenske uslove", kaže naš domaćin.

Uskoro seli

Iako je odrasla sa srndaćima, voli samoću, ali joj ne smetaju druge životinje. One sitnije često i ulijeću njen ograđeni prostor, ali ih Liza ne doživljava. No, uskoro će u novi smještaj jer će svoj apartman kada stignu topliji dani ustupiti majmunu, koji je sada u zatvorenom, a ovdje ‘pak stigao kao atrakcija.

Čokolada i Liza će biti cimerke

Liza će tada u komšiluk sa drugim govedima. Iz štale će joj se pridružiti jedna krava i njeno tele po imenu Čokolada, a dobilo ga je zbog boje dlake i neodoljive "slatkoće", te još jedan mališa iz drugog smještaja, također telence staro tek nekoliko dana.

Ako vas put navede ka Zenici, neka vam obavezna destinacija budu i Smetovi. Kada bismo nabrajali koje su sve životinje ovdje našle spas, trebalo bi nam mnogo više prostora za tekst. Ulaz je besplatan, a za posjetioce dobre volje postoji kutijica za donacije. I upravo se tim sredstvima održava ova mješovita farmica, jer nijedan nivo vlasti nikada nije prepoznao njen značaj. Pomoći možete i tako što ćete se javiti direktno na Facebook stranicu Amera Beganovića


Fotoprilog


Tagovi

Krava Liza Amer Beganović Junica Liza Smetovi Mješovita farma Zoološki vrt


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.